Імпічмент Трампа вже під питанням. Республіканські сенатори передумали притягати до відповідальності експрезидента

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Імпічмент Трампа вже під питанням. Республіканські сенатори передумали притягати до відповідальності експрезидента

Gage Skidmore / Flickr

Більшість членів Сенату США від Республіканської партії вже не готові підтримати імпічмент експрезиденту Дональду Трампу. За підсумками тестового голосування, лише п’ятеро республіканських сенаторів готові судити колишнього голову держави через підозри в підбуренні прибічників до штурму Капітолія 6 січня — таким чином, його найімовірніше виправдають.

Про це пише The Washington Post.

Сенатське голосування демонструє продовженя впливу Трампа на ключових членів Республіканської партії. Суд планують розпочати не раніше ніж 9 лютого, однак більшість республіканців поставили конституційність імпічменту під питання.

«Імпічмент призначений для відсторонення від посади, а обвинувачений у цій справі уже покинув посаду», — йдеться в запереченні імпічменту від республіканського сенатора Ренда Пола, за словами якого суд призведе до розбрату в країні.

Більшість сенаторів — усі демократи і п’ятеро республіканців — проголосували проти цього заперечення.

Демократична партія вважає Трампа відповідальним за заколот у Капітолії, куди вирушили його прибічники після президентського заклику застосувати силу. Внаслідок сутичок загинули п’ятеро осіб. Демократи розглядають заперечення проти імпічменту як підтримку безкарності президента в його останні дні на посаді.

Прикметно, що колишній лідер республіканської більшості Мітч МакКоннелл, який мав плани не лише притягнути експрезидента до відповідальності, але й виключити його з партії, проголосував за заперечення імпічменту. Це голосування свідчить про згасання гніву республіканців через дії колишнього глави держави.

Засудження Трампа потребуватиме ⅔ голосів сенаторів, і якщо їх зберуть, то експрезидента позбавлять низки привілеїв та можливості повторно балотуватися. Наразі республіканські сенатори Ренд Пол і Ліндсі Грем вважають, що процедура імпічменту приречена на поразку.

Проти недовіри президенту виступили 45 сенаторів зі 100. Для успішного імпічменту потрібні голоси 67 сенаторів.

Зазначають, що на результати голосування вплинула зустріч республіканських сенаторів із професором права Університету Джорджа Вашингтона Джонатаном Терлі, який виклав їм нову теорію. Згідно з нею, імпічмент Трампа створить прецедент для відсторонення колишніх глав держави, що стане новою політичною зброєю.

Теорія Терлі швидко набула популярності в партії — вона дозволяє республіканцям підтримати Трампа і при цьому обійти питання про його причетність до штурму Капітолія.

Демократи ж посилаються на прецедент від 1876 року, коли воєнний міністр Вільям Белнап подав у відставку за кілька хвилин до голосування щодо його імпічменту через обвинувачення в корупції, але процес усе одно відбувся.

Також на рішення республіканських сенаторів вплинули помічники експрезидента, які запевнили, що він уже відмовився від ідеї створити нову партію і має намір залишитися з республіканцями.