Переїзд до найбіднішого округу та мільйони доларів на агітацію. BI виявили секрет успіху послідовниці QAnon, яку обрали до Конгресу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Переїзд до найбіднішого округу та мільйони доларів на агітацію. BI виявили секрет успіху послідовниці QAnon, яку обрали до Конгресу

Скриншот / YouTube

Послідовниця конспірологічного інтернет-культу QAnon Марджері Тейлор Грін обійшла всіх конкурентів і перемогла на виборах до Конгресу США в штаті Джорджія. Для цього вона переїхала до найбільш депресивного та ксенофобного округу, де витратила на агітацію мільйони доларів.

Про успіх новоявленої «республіканської зірки», як її назвав колишній президент Дональд Трамп, пише Business Insider.

Північний 14-й виборчий округ Джорджії — переважно білий сільський район, більшість населення якого не має освіти та заробляє менше за середній дохід громадян США. На останніх виборах до Палати представників місцеві консерватори шукали кандидата, який виступав би проти абортів, за вільний обіг зброї, права бізнесу та скорочення повноважень уряду.

Головна промисловість округу — виробництво килимів. Паднемія коронавірусу завдала потужного удару місцевій економіці й залишило безробітними багатьох мешканців, які й до того страждали від зростаючого безробіття через автоматизацію виробництва.

За словами місцевих демократів, люди скаржаться на засилля мігрантів та вважають темношкірих американців більш захищеними. Це призвело до попиту на агресивного політика, яким стала для них Грін. З огляду на те, що мешканці здебільшого не довіряють чужинцям, дивно, як їй вдалося перемогти.

Грін — власниця спортклубу та будівельної компанії. Вона переїхала до міста Рим у 14-му окрузі щоб балотуватися від нього, хоча й не мала ніякого політичного досвіду. Місцевим сподобалась її відданість Трампу, який був дуже популярним в окрузі — за нього віддали голоси понад 80% його виборців.

«Вона правдоруб і люди дійсно це цінують. Їм подобається таке, оскільки вони люблять Дональда Трампа», — сказав керівник відділку Демократичної партії в окрузі Тім Шифлетт.

Головний суперник Грін у лавах Республіканської партії — нейрохірург Джон Кован — також заявляв про себе як про консерватора, однак не поводився як «боєць», і його не обрали кандидатом на праймеріз.

Грін вела кампанію під гаслом «Врятувати Америку, зупинити соціалізм», і цей меседж виявився вдалим. До того ж жінка залучила для агітації $1,2 млн пожертв і $1 млн власних коштів, в той час як її конкурент зміг витратити лише $1,4 млн. Завдяки значним коштам вона швидко стала добре впізнаваною в штаті.

Однак всього за місяць роботи в Конгресі Грін піддали шквальній критиці демократи — в основному через її конспірологічні переконання. Журналісти знайшли її старі дописи в соцмережах, у яких вона закликала до насильства проти лібералів, і Палата представників проголосувала за те, щоб позбавити її посад у комітетах.

  • Член Конгресу від Республіканської партії Марджері Тейлор Грін внесла до Палати представників статті про імпічмент президента Джо Байдена всього через день після того, як він склав присягу.
  • Крім конспірологічних теорій QAnon, Грін підтримує антисемітські та расистські погляди, чим заслужила відразу серед однопартійців. Відомо, що її кампанія співпрацювала з колишніми та чинними посадовцями, які повʼязані з експрезидентом США Дональдом Трампом. Через поширення фейків акаунт Грін заблокували в Twitter.