Reuters: За лікування та проживання Навального в Німеччині сплатили російські бізнесмени-вигнанці. Берлін надав лише охорону

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Reuters: За лікування та проживання Навального в Німеччині сплатили російські бізнесмени-вигнанці. Берлін надав лише охорону

DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images

За весь час перебування російського опозиціонера Олексія Навального в Німеччині уряд країни витратився лише на охорону політика в лікарні, куди його в серпні 2020 року привезли в коматозному стані після отруєння бойовою речовиною «Новачок», і на віллі, де він проживав з родиною. Всі інші витрати — лікування, оплату житла тощо — взяли на себе російські бізнесмени у вигнанні.

Видання Reuters поговорило з усіма, хто контактував з Навальним під час його реабілітації в Німеччині, та з’ясувало, скільки грошей витратили на політика, якого заарештували одразу після повернення до Росії.

Після виходу з коми, яку Навальний описує як страхітливу галюцинацію, він довгий час міг лише сидіти з відкритим ротом на стільці та дивитися в стіну. Коли лікарі дозволили йому виписатись, політик вирушив до гірського регіону Шварцвальд у Баден-Вюртембергу, що на південному заході Німеччині — там він займався зйомками відео про «палац Путіна».

В берлінській клініці «Шаріте» поліція пильно стежила за російським опозиціонером 24 години на добу. Німецький уряд підтвердив, що надав Навальному охорону, однак усі інші витрати взяли на себе російські бізнесмени, більшість яких живе поза межами батьківщини через немилість з боку Кремля.

Як зазначає видання, не всі з благодійників опозиціонера розділяють його погляди, однак усі вони погоджуються з тим, що Росії потрібна опозиція, і що президент Володимир Путін перебуває при владі надто довго.

За евакуацію Навального до Німеччини заплатив понад $80 тис. син російського телекомунікаційного магната Борис Зимін, який проживає в Ізраїлі. Зимін також перераховує близько 300 тис. рублів щомісяця на рахунок Фонду боротьби з корупцією, який очолює опозиціонер.

Батько Зиміна — визнаний російський філантроп, який давав гранти молодим науковцям і математикам, однак його фонд закрили в 2015 році, оскільки Міністерство юстиції РФ визнало його «іноземним агентом».

Рахунок на $70 тис. за лікування в «Шаріте» розділили між собою троє інших росіян: Євген Чичваркін, який проживає в Лондоні після проблем з російським урядом, колишній член правління Центрального банку Росії Сергій Алексашенко, який проживає у США, і виконавчий директор Yandex Роман Іванов, який теж проживає за кордоном.

З усіх трьох Навального як політика підтримує лише Чичваркін — за його словами, вони мають спільні погляди.

З 1 січня по 11 лютого фінансування Навального та його союзників сягнуло $300 тис., які йому надали в біткоїнах. Щонайменше двоє спонсорів підтвердили виданню, що збільшили свої регулярні перекази опозиціонеру.

У грудні опозиціонер переїхав до Фрайбурга, що на кордоні з Францією, де продовжив зйомки фільму про «палац Путіна», які тримав у секреті. Над більшою частиною фільму Навальний працював у шварцвальдській студії, власники якої нічого не знали про його проєкт. Всього з Навальним працювало близько 20 людей.

Видання з’ясувало в німецького уряду, що опозиціонер не збирався залишатися в країні та не робив жодних запитів про надання політичного притулку — рішення про повернення до Росії він ухвалив із власної волі. Чичваркін намагався вмовити Навального не поспішати на Батьківщину, але той був непохитний у своєму рішенні.

Нещодавно російське державне медіа Russia Today нагадало західній публіці про погляди та висловлювання Навального в минулі роки. У 2007 політик порівнював чеченських бойовиків із тарганами та виступав за депортацію мігрантів, наголошуючи на тому, росіяни мають право вважатися росіянами в Росії. Під час російсько-грузинської війни 2008 року він називав грузинів «гризунами», однак пізніше вибачився.

Наразі Навальний повністю відійшов від риторики, якої дотримувався півтора десятиліття тому. Союзники опозиціонера вважають, що його образливі висловлювання мали на меті створити широку антикремлівську опозицію, до якої б долучилися й праворадикальні націоналісти.

  • Олексій Навальний потрапив до лікарні Омська із сильним отруєнням 20 серпня. Тоді він впав у кому. 21 серпня Навального відправили літаком до Німеччини. 2 вересня уряд Німеччини оголосив, що російського політика отруїли речовиною з групи «Новачок». 6 жовтня Організація із заборони хімічної зброї підтвердила, що Навального отруїли речовиною з групи «Новачок» — її нанесли на його спідню білизну.
  • 14 грудня міжнародні розслідувачі назвали імена працівників ФСБ, які отруїли Навального, а раніше мало не вбили його дружину. За кілька годин до оприлюднення результатів розслідування Навальний зателефонував одному з працівників ФСБ Костянтину Кудрявцеву, який може бути причетний до його отруєння. Політик представився помічником секретаря Ради безпеки і колишнього директора ФСБ Миколи Патрушева і спілкувався з ним 45 хвилин. Кудрявцев зізнався у проведенні спецоперації з отруєння.
  • Суд виніс вирок Навальному 2 лютого 2021 року. У нього був умовний термін 3,5 року, але суд вирішив змінити його на реальний, адже Навальний не приходив до Федеральної служби виконання покарань відмічатися як умовно засуджений у справі «Ів Роше». Адвокати політика наголошували, що він не приходив, тому що лікувався у Берліні після отруєння «Новачком».
  • Міністри закордонних справ країн-членів ЄС на зустрічі дали «зелене світло» для запровадження санкцій проти Росії за отруєння опозиціонера Олексія Навального.