Навальний опублікував нове розслідування — про «найбільший хабар Путіну»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Навальний опублікував нове розслідування — про «найбільший хабар Путіну»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

«Фонд боротьби з корупцією» російського опозиціонера Олексія Навального опублікував нове розслідування «Палац для Путіна». Згідно з документами, на які посилається ФБК, це найбільший приватний будинок у Росії.

Для цього матеріалу створили окремий сайт.

Палац розташований у Краснодарському краї, місті Геленджик, його площа становить 17 691 квадратний метр, а територія маєтку дорівнює 39 князівствам Монако. Вартість маєтку оцінюють у 100 мільярдів рублів (понад $13,5 мільярда).

На території маєтку є церква, чайний будиночок площею 2 500 квадратних метрів і підземний льодовий палац, а також тунель з виходом до моря. А поруч розташовані виноградники, шато й устрична ферма. Вихід в море поруч з палацом заборонений, над ним — закрита для польотів зона. Велика територія навколо палацу (7 тисяч гектарів), за даними Навального, належить ФСБ.

У Фонді зазначили, що палац побудували так, щоб до нього не можна було підібратися ні землею, ні морем, ні повітрям.

Розслідувачі заявили, що палац будується і утримується коштом двох державних компаній — «Роснефть» і «Транснефть» (обидві очолюють найближчі друзі Путіна Ігор Сечін і Микола Токарєв).

Прессекретар Навального Кіра Ярмиш у Twitter повідомила, що за годину після публікації розслідування його переглянули понад мільйон разів.

Згодом правдивість інформації Фонду підтвердили розслідувачі з видання «Проект». За їх даними, Путін там проводить більшу частину свого часу.

«Коли він відлітає на чорноморське узбережжя (а робить це він дуже часто), то офіційні зустрічі він проводить в сочинській резиденції «Бочаров Ручей», але сам він частіше живе в Геленджику. І саме туди, до свого палацу, він запрошує для неформального спілкування найближчих до нього людей», — зазначив «Проект».

У Кремлі розслідування назвали «старою платівкою».

«Не знайомий з розслідуванням. Однак можу сказати відразу, що платівка ця стара. Багато років тому ми вже пояснювали, що у Путіна немає ніякого палацу в Геленджику», — сказав речник Путіна Дмитро Пєсков.

У Фонді зазначили, що спеціально опублікували це розслідування після повернення Навального, проте опозиційного політика заарештували до 15 лютого. Про арешт просила Федеральна служба виконання покарань, адже політик з 23 вересня не являвся відмічатися — у нього умовний термін у справі «Ів Роше». Сам опозиціонер весь цей час лікувався від отруєння «Новачком» у Берліні.