Російського опозиціонера Навального заарештували на 30 діб. Він закликає прибічників виходити на вулицю

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Російського опозиціонера Навального заарештували на 30 діб. Він закликає прибічників виходити на вулицю

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Хімкинський суд Москви заарештував на 30 діб, до 15 лютого, опозиціонера Олексія Навального, який напередодні (17 січня) повернувся до Москви. Про арешт просила Федеральна служба виконання покарань, адже політик з 23 вересня не являвся відмічатися — у нього умовний термін у справі «Ів Роше». Сам опозиціонер весь цей час лікувався від отруєння «Новачком» у Берліні.

Про рішення суду повідомила його прессекретар Кіра Ярмиш у Twitter.

Політик перед арештом записав відеозвернення, в якому закликав прибічників не боятися виходити на вулицю: «Виходьте на вулиці. Не за мене, а за себе і своє майбутнє».

Після рішення суду керівник мережі регіональних штабів Навального анонсував акції протесту в усій Росії 23 січня.

Нагадаємо, Федеральна служба виконання покарань просить суд арештувати Навального — замінити умовний термін (3,5 року) на реальний у справі «Ів Роше».

Заяви про порушення

Адвокати політика заявляли, що їх не пускали до нього з моменту затримання в аеропорту. До того ж про судове засідання захисникам повідомили за кілька хвилин до його початку.

Саме ж засідання відбувалось в актовій залі поліцейського відділку, а не в суді. Своє рішення провести його саме там пояснювали двома різними причинами: аби на ньому змогли бути присутніми журналісти (яких туди не пускали, окрім провладних) та відсутністю у Навального актуального тесту на коронавірус.

Адвокат політика зазначив, що створення надзвичайних судів заборонено: «Для Навального де-факто створили надзвичайний суд — трибунал в органах внутрішніх справ. Поза судом, поза процедурою, непередбачена міра (для умовно засуджених немає запобіжного заходу у вигляді арешту)».

Керівник мережі регіональних штабів Навального зауважив, що політика заарештували до нового судового засідання у справі «Ів Роше», яке відбудеться 29 січня.

  • 17 січня в московському аеропорту «Шереметьєво» на паспортному контролі затримали російського опозиціонера Олексія Навального після повернення з Берліну, де він проходив лікування через отруєння «Новачком». Його доставили у відділок поліції, де він провів ніч. Адвокатів до політика не пустили.
  • 25 грудня ФСВП пригрозила політику позбавленням волі, якщо він не зʼявиться в московське відділення, щоб відмітитися. У Навального до 30 грудня 2020 року тривав випробувальний термін у справі про розкрадання коштів компанії «Ів Роше». 12 січня ФСВП просила для Навального реальний термін замість умовного. Сам Навальний назвав це покаранням за те, що він вижив.
  • 14 грудня 2020 року міжнародні розслідувачі назвали імена працівників ФСБ, які отруїли Навального, а раніше мало не вбили його дружину.