Федеральна служба виконання покарань Росії вимагає увʼязнити Навального. Він вважає це покаранням за те, що вижив

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Федеральна служба виконання покарань Росії вимагає увʼязнити Навального. Він вважає це покаранням за те, що вижив

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Федеральна служба виконання покарань Росії вимагає змінити опозиційному політику Олексію Навальному умовний термін, який завершився 30 грудня, на реальний — у справі «Ів Роше».

Про це політик повідомив у Twitter.

«Путін так розлючений тим, що я вижив після його отруєння [бойовою речовиною «Новачок»], що велів ФСВП йти в суд і вимагати зміни мого умовного терміну на реальний», — заявив він.

Зазначимо, що ФСВП у грудні 2020 року пригрозила Навальному тюремним строком за неявку у відділення. Політик начебто ухилявся від контролю інспекції і не прийшов відмітитись.

Справа «Ів Роше» — це кримінальне провадження проти Навального і його брата Олега. Його відкрили у 2012 році за заявою генерального директора компанії «Ів Роше Схід» (російської філії Yves Rocher).

За версією слідства, вони переконали компанію «Ів Роше» укласти невигідний контракт. Олексій Навальний отримав 3,5 роки умовно, Олег Навальний — 3,5 роки реального терміну. Брати заперечували вину, називаючи справу політично мотивованою. У 2017 році ЄСПЛ визнав вирок несправедливим; уряд РФ виплатив Навальному компенсацію, однак сам вирок скасовано ні.