У Росії проти Навального відкрили нове кримінальне провадження. Опозиційному політику закидають шахрайство

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Росії проти Навального відкрили нове кримінальне провадження. Опозиційному політику закидають шахрайство

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У Росії проти політика Олексія Навального, якого, за даними низки джерел, раніше невдало намагалися отруїти співробітники ФСБ, відкрили кримінальне провадження. Нині опозиціонеру закидають шахрайство.

Про це повідомляє Слідчий комітет Росії.

Зазначається, що проти Навального «зібрано достатньо даних», щоб відкрити кримінальне провадження за ознаками шахрайства в особливо великому розмірі.

Слідчий комітет вважає, що Фонд боротьби з корупцією Навального та інші організації, засновані за участі опозиціонера, разом зібрали 588 млн рублів пожертв з громадян Росії.

Гроші мали витратити виключно на задекларовані цілі фондів, проте слідчі впевнені, що Навальний витратив більш ніж половину цих коштів на власні потреби — за 356 млн рублів він придбав певне майно та сплатив за відпочинок за кордоном.

«Таким чином, зібрані з громадян кошти були викрадені», — йдеться в повідомленні. Наразі комітет проводить слідчі дії щодо Навального та інших осіб, що фігурують у справі.

Опозиціонер відреагував на новину з іронією.

У коментарях до допису Слідчого комітету щодо справи проти Навального в Twitter користувачі питають, чому досі немає кримінального провадження стосовно отруєння політика.

Зараз Навальний знаходиться в Німеччині, де проходить курс реабілітації після отруєння. У цей час Федеральна служба виконання покарань Росії погрожує опозиціонеру заміною умовного терміну на реальне позбавлення волі, оскільки він уже одужав і не зʼявився до філії відомства.