У Росії на соратницю Навального Соболь завели справу. Вона назвала це спробою тиску на опозиціонера

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Росії соратниці опозиціонера Олексія Навального — юристу Фонду боротьби з корупцією Любові Соболь висунули звинувачення у кримінальній справі про порушення недоторканності житла та відпустили зі слідчого ізолятора, де вона провела дві доби. Про це повідомляє «Дождь» та DW.

Справу на Соболь завели після того, як 21 грудня після оприлюднення розмови Навального з його отруйником — працівником ФСБ Костянтином Кудрявцевим вона приїжджала до будинку останнього, щоб поставити йому запитання. Соболь розповідала, що дзвонила в двері квартири Кудрявцева, але їй не відчинили. Тоді увечері Соболь затримали, але згодом відпустили без висунення звинувачень.

Однак уже 25 грудня в її квартирі пройшов обшук, а її саму відвезли на допит, після чого знову затримали. Після кількох допитів Соболь перевели у статус підозрюваної. Крім того, у неї пройшла очна ставка з тещею Кудрявцева Галиною Субботіною.

Соболь розповіла, що з нею провели 12 слідчих дій, у тому числі, шість допитів, і призначили девʼять експертиз. Вона зазначила, що слідчі «заплуталися в різних протоколах», а у справі «дуже багато нестиковок».

Соболь вважає цю справу спробою тиску на Навального і «помстою» за те, що політик вижив.

«Зі свого боку, я себе вважаю повністю не винною, вважаю, що ця кримінальна справа проти мене — це, по-перше, помста Навальному, як би це абсурдно звучало, помста йому за те, що він вижив після отруєння хімічною зброєю, помста за його антикорупційну діяльність. І оскільки вони не можуть зараз нічого зробити з ним, вони мабуть вирішили помститися мені», — заявила Соболь.