Reuters: Євросоюз може запровадити нові санкції проти оточення Путіна в лютому, Франція і Німеччина підтримали ініціативу

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Reuters: Євросоюз може запровадити нові санкції проти оточення Путіна в лютому, Франція і Німеччина підтримали ініціативу

Фото з сайту Дар’ї Марченко / dashart

Європейський Союз, імовірно, вже в лютому введе візові та фінансові санкції проти оточення президента Росії Володимира Путіна через «справу Навального».

Про це з посиланням на трьох дипломатів пише Reuters.

За їхніми словами, заклики Франції та Німеччини запровадити нові санкції активізувалися після того, як Москва вислала трьох європейських дипломатів.

«Обійтися без санкцій більше не можна. Існує консенсус щодо санкцій, зокрема в Німеччині. Ми не можемо відповісти по-іншому», — розповів один із дипломатів.

Водночас співрозмовники агентства вважають, що Берлін і Париж, імовірно, як і раніше заперечуватимуть проти більш жорстких кроків, на яких наполягають деякі європейські союзники. Зокрема, вони навряд чи вирішать блокувати проєкт «Північний потік — 2».

Зазначимо, Польща, Чехія, Румунія та країни Балтії наполягали на запровадженні санкцій і раніше.

За даними Reuters, рішення може бути ухвалене на наступній зустрічі міністрів закордонних справ Євросоюзу 22 лютого. Воно може стати першою ініціативою в рамках узгодженої у грудні нової системи, що дозволяє ЄС запроваджувати санкції щодо порушників прав людини в усьому світі.

  • 2 лютого суд у Москві відправив опозиційного політика Олексія Навального у виправну колонію на 3,5 року, хоча фактично він там пробуде 2 роки і 8 місяців (суд урахував, що він 10 місяців перебував під домашнім арештом). Вирок вирішили змінити, оскільки Навальний не зʼявлявся до Федеральної служби виконання покарань відмічатися як умовно засуджений у справі «Ів Роше». Адвокати політика наголошували, що він не приходив, бо лікувався в Берліні від отруєння бойовою отрутою «Новачок». Захисники мають намір оскаржити вирок.
  • 5 лютого Міністерство закордонних справ Росії оголосило персонами нон ґрата трьох європейських дипломатів. Причиною називають їхню участь у мітингах на підтримку опозиціонера Олексія Навального 23 січня. У ЄС це рішення розкритикували та зазначили, що воно призведе до поглиблення кризи у відносинах. Згодом Швеція, Німеччина та Польща дзеркально вислали російських дипломатів.