Меркель пригрозила Росії санкціями через ситуацію з Навальним. Але позиція щодо «Північного потоку — 2» не змінилася

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Меркель пригрозила Росії санкціями через ситуацію з Навальним. Але позиція щодо «Північного потоку — 2» не змінилася

Пресслужба президента росії

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що Німеччина може розширити санкції проти Росії через переслідування опозиціонера Олексія Навального в Росії. Разом з тим вона закликала не обʼєднувати дискусії щодо цих санкцій і продовження будівництва російського газопроводу «Північний потік – 2».

Про це канцлер заявила на пресконференції, її цитати наводить Handelsblatt.

«Ми у звʼязку з подіями в Росії вже говорили, що залишаємо за собою право продовжити введення санкцій, особливо проти фізичних осіб […] Позиція відносно «Північного потоку — 2» поки залишається незмінною», — наголосила Меркель.

Вона також додала, що, не дивлячись на розбіжності у справі Навального, діалог з Росією потрібно продовжувати з багатьох геостратегічних питань.

Газопровід «Північний потік — 2» починається в Росії, проходить через морські райони Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини та виходить на берег на узбережжі Німеччини. Трубопроводом можна транспортувати 55 мільярдів кубометрів природного газу на рік.

Якщо «Північний потік — 2» добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.

19 січня російський «Газпром» уперше визнав, що проєкт газопроводу може бути припинений або згорнутий через політичний тиск.

  • 2 лютого суд у Москві відправив опозиційного політика Олексія Навального у виправну колонію на 3,5 року, хоча фактично він там пробуде 2 роки і 8 місяців (суд урахував, що він 10 місяців перебував під домашнім арештом). Вирок вирішили змінити, оскільки Навальний не зʼявлявся до Федеральної служби виконання покарань відмічатися як умовно засуджений у справі «Ів Роше». Адвокати політика наголошували, що він не приходив, бо лікувався в Берліні від отруєння бойовою отрутою «Новачок». Захисники мають намір оскаржити вирок.