У Бундестазі пропонують запровадити мораторій на будівництво «Північного потоку — 2» як альтернативу санкціям США

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У Бундестазі пропонують запровадити мораторій на будівництво «Північного потоку — 2» як альтернативу санкціям США

Nord Stream 2 / Aксель Шмидт

Очільник комітету німецького парламенту з міжнародних справ Норберт Рьотген пропонує ввести мораторій на будівництво російського газопроводу «Північний потік — 2» як альтернативу санкціям США.

Про це він заявив в інтерв’ю Deutschlandfunk.

«Можливо, рішення могло б бути наступним: ЄС, Росія, США погоджують мораторій на будівництво, але на цей раз не як санкції, а як паузу для вступу в переговори» — сказав депутат.

За його словами, це дозволить підвищити довіру один до одного на перемовинах та спростувати занепокоєння, що газопровід є геополітичною зброєю.

  • На початку січня норвезька компанія DNV GL, яка мала сертифікувати газопровід після завершення будівництва, відмовилася надавати свої послуги через нові санкції США. Після цього німецькі екологи домоглися припинення будівництва «Північного потоку — 2».
  • 19 січня російський «Газпром» уперше визнав, що проєкт газопроводу «Північний потік — 2» може бути припинений або згорнутий через політичний тиск.
  • Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.