Amnesty International позбавила Навального статусу в’язня сумління. Все через його колишні висловлювання, розцінені як мова ненависті

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Amnesty International позбавила Навального статусу в’язня сумління. Все через його колишні висловлювання, розцінені як мова ненависті

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International скасувала своє рішення щодо визнання російського опозиціонера Олексія Навального в’язнем сумління. Все через те, що політик, якого ув’язнили одразу після прибуття з Німеччини, де він лікувався після отруєння співробітниками ФСБ, раніше дозволяв собі дискримінаційні висловлювання.

Про це пише «Медиазона».

За словами представника організації Олександра Артем’єва, Amnesty не буде вживати по відношення до Навального «словосполучення «в’язень сумління», оскільки її юристи дослідили висловлювання опозиціонера середини нульових років і визначили, що вони «досягають рівня hate speech».

При цьому правозахисник зазначив, що запити щодо перевірки висловлювань Навального здалися «частиною скоординованої кампанії з його дискредитації за кордоном». Однак позбавлення статусу в’язня сумління ніяк не позначиться на вимогах Amnesty негайно звільнити опозиціонера.

За даними джерел видання в організації, за цією «кампанією» можуть стояти представники пропагандистського телеканалу Russia Today з різних країн. Зокрема, кілька звернень посилалися на тред у Twitter, де колумністка каналу Катя Казбек звинувачувала Навального в націоналізмі та расизмі перед західною аудиторією.

Опозиціонера визнали в’язнем сумління 17 січня, у день, коли він повернувся з Німеччини до Росії та був затриманий силовиками.

  • Суд виніс вирок Навальному 2 лютого 2021 року. У нього був умовний термін 3,5 року, але суд вирішив змінити його на реальний, адже Навальний не приходив до Федеральної служби виконання покарань відмічатися як умовно засуджений у справі «Ів Роше». Адвокати політика наголошували, що він не приходив, тому що лікувався у Берліні після отруєння бойовою отрутою «Новачок».
  • Міністри закордонних справ країн-членів ЄС на зустрічі дали «зелене світло» для запровадження санкцій проти Росії за отруєння опозиціонера Олексія Навального.