ПриватБанк заявив відвід судді Верховного суду Погрібному в справі про стягнення $350 млн на користь Суркісів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
ПриватБанк заявив відвід судді Верховного суду Погрібному в справі про стягнення $350 млн на користь Суркісів

ПриватБанк заявив відвід судді Верховного суду Сергію Погрібному в справі про оскарження рішення суду від 2017 року, який зобовʼязав ПриватБанк повернути майже $350 млн компаніям, повʼязаним з родиною Суркісів.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Банк скаржиться, що з ініціативи Погрібного до матеріалів справи додали висновки науково-консультативної ради Верховного суду, які зводяться до необхідності закрити провадження і залишити чинним рішення Печерського райсуду Києва без надання оцінки його законності.

Також банк вважає, що Погрібний не мав повноважень звертатися за висновком до науково-консультативної ради. Відповідно до процесуального законодавства, право на звернення до вчених надається виключно після передачі справи касаційним судом на розгляд обʼєднаної палати, або Великої палати Верховного суду.

При цьому банк звертає увагу, що справа на розгляд таких палат не передавалася, а раніше заявлене ПриватБанком клопотання про передачу справи на розгляд Великої палати Верховного суду ще не ухвалене.

Суркіси проти ПриватБанку

Члени сімʼї Суркісів тривалий час судяться з Національним банком у звʼязку з приватизацією ПриватБанку, де брати Ігор та Григорій Суркіси тримали значні суми коштів. В НБУ переконані, що вони отримували кредити й розміщували депозити не на ринкових умовах, а завдяки особливим домовленостям із колишніми власниками ПриватБанку.

Суркіси намагаються довести, що не повʼязані з колишніми власниками банку, і скасувати процедуру bail-in. Депозити Суркісів на суму $350 мільйонів обміняли під час націоналізації на акції банку, які Нацбанк викупив за одну гривню. Але Верховний суд 15 червня остаточно визнав Суркісів особами, пов’язаними з колишніми власниками банку, і не задовольнив їхній позов про стягнення коштів.

Однак офшорні компанії, які тримали ці депозити, подали черговий позов до ПриватБанку про порядок виконання рішення суду від 2017 року — тоді Київський апеляційний адміністративний суд зобовʼязав банк повернути сімʼї Суркісів $350 мільйонів.