НБУ виграв у братів Суркісів ключову справу щодо ПриватБанку у Верховному суді

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
НБУ виграв у братів Суркісів ключову справу щодо ПриватБанку у Верховному суді

Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images

Національний банк України переміг у ключовій справі щодо націоналізації ПриватБанку у братів Ігоря та Григорія Суркісів. Верховний суд став на бік НБУ та скасував рішення судів попередніх інстанцій.

Про це пише Інтерфакс.

Велика палата Верховного суду частково задовольнила скаргу НБУ, Кабміну та ПриватБанку. Судді визнали братів Суркісів пов’язаними із ПриватБанком особами та дійсним договір обміну їхніх коштів у банку в розмірі 1 мільярд гривень на акції банку (bail-in), які згодом викупила держава за 1 гривню.

Засідання суду тривало понад 7 годин, із яких 4 — судді радились щодо рішення. Таким чином вони скасували рішення попередніх інстанцій, які задовольнили позов Суркісів і зобов’язали ПриватБанк виплатити їм 250 мільйонів доларів.

Суркіси проти ПриватБанку

Члени сімʼї Суркісів судяться із Національним банком. В НБУ переконані, що сімʼя Суркісів отримувала кредити і розміщувала депозити в банку не на ринкових умовах, завдяки особливим домовленостям з колишніми власниками ПриватБанку.

Суркіси намагаються довести, що не повʼязані з колишніми власниками банку, та скасувати процедуру bail-in. Депозити Суркісів на суму 1 мільярд гривень обміняли на акції банку, які Нацбанк викупив за одну гривню під час націоналізації ПриватБанку. Якщо суд ухвалив би рішення на користь Суркісів, банк повинен був би повернути не мільярд, а 30 мільярдів гривень.

15 квітня Апеляційний суд Києва залишив в силі постанову Печерського районного суду, який зобовʼязав ПриватБанк виплатити понад $250 млн (близько 7 млрд грн) на користь офшорних компаній братів Григорія та Ігоря Суркісів.

Однак 16 квітня у Міністерстві юстиції повідомили, що такого судового рішення не існує. Там пояснили, що стягнення можливо тільки у випадку, якщо банк відмовиться повертати офшорним компаніям Суркісів депозити, і ті подадуть позови, а суд винесе рішення на їхню користь.

  • Наприкінці травня ПриватБанк заявив про підробку документів, за якими відкрито провадження за заявами шести компаній, повʼязаних з братами Суркісами.
  • Київський апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу Кабміну на рішення Печерського райсуду, який зобовʼязав ПриватБанк обслуговувати депозити офшорних компаній братів Суркісів.