Справа про вклади Суркісів: членів правління ПриватБанку викликали на допит

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Справа про вклади Суркісів: членів правління ПриватБанку викликали на допит

Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images

10 червня члени правління ПриватБанку отримали повістки на допит у прокуратуру Києва. Їх викликають через невиконання рішення суду про виплату понад $250 мільйонів офшорним компаніям братів Суркісів.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Виклик на допит керівництва ПриватБанку за фактами невиконання сумнівних виконавчих проваджень банк розцінює як чергову спробу тиску з боку осіб, повʼязаних з його колишніми власниками», — вважають у закладі.

За інформацією пресслужби банку, повістки оформлені з численними процесуальними порушеннями. Крім того, вони датовані заднім числом (27 травня), а в прокуратуру потрібно було зʼявитися 5 червня. Повістки всім членам правління банку направив прокурор Андрій Столярчук.

Суркіси проти ПриватБанку

Члени сімʼї Суркісів судяться з Національним банком. В НБУ переконані, що сімʼя Суркісів отримувала кредити і розміщувала депозити в банку не на ринкових умовах, завдяки особливим домовленостям з колишніми власниками ПриватБанку.

Суркіси намагаються довести, що не повʼязані з колишніми власниками банку, та відмінити процедуру bail-in. Депозити Суркісів на суму 1 мільярд гривень обміняли на акції банку, які Нацбанк викупив за одну гривню під час націоналізації ПриватБанку. Якщо суд прийме рішення на користь Суркісів, банк повинен буде повернути не мільярд, а 30 мільярдів гривень.

Велика палата Верховного суду відклала розгляд касаційної скарги Національного банку за позовом сімʼї Суркісів.

15 квітня Апеляційний суд Києва залишив в силі постанову Печерського районного суду, який зобовʼязав ПриватБанк виплатити понад $250 млн (близько 7 млрд грн) на користь офшорних компаній братів Григорія та Ігоря Суркісів.

Однак 16 квітня у Міністерстві юстиції повідомили, що такого судового рішення не існує. Там пояснили, що стягнення можливо тільки у випадку, якщо банк відмовиться повертати офшорним компаніям Суркісів депозити, і ті подадуть позови, а суд винесе рішення на їхню користь.

Наприкінці травня ПриватБанк заявив про підробку документів, за якими відкрито провадження за заявами шести компаній, повʼязаних з братами Суркісами.

Київський апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу Кабміну на рішення Печерського райсуду, який зобовʼязав ПриватБанк обслуговувати депозити офшорних компаній братів Суркісів. Тепер банк готується подати касаційну скаргу у Верховний суд.