ПриватБанк поскаржився Вищій раді правосуддя на суддю Вовка, який наказав банку виплатити Суркісам $350 млн

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
ПриватБанк поскаржився Вищій раді правосуддя на суддю Вовка, який наказав банку виплатити Суркісам $350 млн

Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images

ПриватБанк подав до Вищої ради правосуддя скаргу на дії судді Печерського районного суду Києва Сергія Вовка, який зобовʼязав банк сплатити $350 мільйонів компаніям, пов’язаним з братами Суркісами.

Про це повідомляє Укрінформ.

Скарга налічує 1 100 сторінок. Банк скаржиться на те, що Вовк виніс це рішення ще до розгляду справи по суті.

Суркіси проти ПриватБанку

Члени сімʼї Суркісів тривалий час судяться з Національним банком у звʼязку з приватизацією ПриватБанку, де брати Ігор та Григорій Суркіси тримали значні суми коштів. В НБУ переконані, що вони отримували кредити й розміщували депозити не на ринкових умовах, а завдяки особливим домовленостям із колишніми власниками ПриватБанку.

Суркіси намагаються довести, що не повʼязані з колишніми власниками банку, і скасувати процедуру bail-in. Депозити Суркісів на суму $350 мільйонів обміняли під час націоналізації на акції банку, які Нацбанк викупив за одну гривню. Але Верховний суд 15 червня остаточно визнав Суркісів особами, пов’язаними з колишніми власниками банку, і не задовольнив їхній позов про стягнення коштів.

Однак офшорні компанії, які тримали ці депозити, подали черговий позов до ПриватБанку про порядок виконання рішення суду від 2017 року — тоді Київський апеляційний адміністративний суд зобовʼязав банк повернути сімʼї Суркісів $350 мільйонів.

2 вересня Печерський районний суд Києва ухвалив рішення, що ПриватБанк має повернути братам Суркісам $250 мільйонів та ще майже $100 мільйонів відсотків — загалом майже 10 мільярдів гривень за чинним курсом. У Міністерстві юстиції та Національному банку України заявили, що оскаржать рішення суду.

Премʼєр-міністр сказав, що рішення було ухвалено з порушенням. В Офісі президента теж висловили незгоду. 7 вересня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який унеможливить стягнення $350 мільйонів.