Справа братів Суркісів: Печерський суд Києва розгляне позов про стягнення $259 мільйонів, ПриватБанк заявляє про порушення

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Справа братів Суркісів: Печерський суд Києва розгляне позов про стягнення $259 мільйонів, ПриватБанк заявляє про порушення

Wikipedia

У четвер, 6 липня, ПриватБанк отримав повістку про виклик на судове засідання Печерського районного суду Києва у справі за позовом офшорних компаній Суркісів, яке призначено на 16:00 годину цього ж дня. Про це НВ повідомила пресслуюда фінустанови.

Офшорні компанії звернулись до суду с заявою, аби суд встановив порядок виконання ухвали 2017 року — тоді Київський апеляційний адміністративний суд зобовʼязав ПриватБанк повернути сімʼї Суркісів $259 мільйонів.

Банк звертає увагу на наступні обставини:

  • Позивачі просять встановити порядок виконання ухвали, що суперечить закону. Оскільки Мінʼюст вже закінчив провадження й передав справу до правоохоронців.
  • Станом на сьогоднішній день сплив трьох річний строк, який встановив закон на примусове стягнення коштів — у 2017 році родина Суркісів виграла апеляцію й ПриватБанк мав повернути їм кошти.
  • Якщо ПриватБанк не виконає ухвалу, то Державна виконавча служба повинна стягнути гроші.
  • Повістку банку надіслав не суд, а представник позивачів.
  • Справу буде розглядати суддя Печерського суду Сергій Вовк, хоча матеріали справи витребував Верховний Суд, аби розглянути касаційну скаргу ПриватБанку.

Суркіси проти ПриватБанку

Члени сімʼї Суркісів судяться із Національним банком. В НБУ переконані, що сімʼя Суркісів отримувала кредити і розміщувала депозити в банку не на ринкових умовах, завдяки особливим домовленостям з колишніми власниками ПриватБанку.

Суркіси намагаються довести, що не повʼязані з колишніми власниками банку, та скасувати процедуру bail-in. Депозити Суркісів на суму 1 мільярд гривень обміняли на акції банку, які Нацбанк викупив за одну гривню під час націоналізації ПриватБанку. Якщо суд ухвалив би рішення на користь Суркісів, банк повинен був би повернути не мільярд, а 30 мільярдів гривень.

15 квітня Апеляційний суд Києва залишив в силі постанову Печерського районного суду, який зобовʼязав ПриватБанк виплатити понад $250 млн (близько 7 мільярдів гривень) на користь офшорних компаній братів Григорія та Ігоря Суркісів.

Однак 16 квітня у Міністерстві юстиції повідомили, що такого судового рішення не існує. Там пояснили, що стягнення можливо тільки у випадку, якщо банк відмовиться повертати офшорним компаніям Суркісів депозити, і ті подадуть позови, а суд винесе рішення на їхню користь.

15 червня НБУ виграв у братів Суркісів ключову справу щодо ПриватБанку у Верховному суді.