Мін’юст і НБУ оскаржать рішення суду про стягнення Суркісам 350 млн доларів з ПриватБанку

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Національний банк України, коментуючи рішення Печерського райсуду Києва про примусове стягнення з ПриватБанку майже 10 млрд грн на користь компаній братів Суркісів, запевнив, що докладе всіх зусиль для збереження фінансової стабільності й недопущення втрати коштів платників податків.

Про це повідомили у пресслужбі НБУ.

«Національний банк продовжить захищати законність рішень про націоналізацію ПриватБанку. Судові процеси навколо ПриватБанку тривають. Ми вважаємо, що рішення про конвертацію коштів, пов’язаних із ексвласниками ПриватБанку у 2016 році (bail-in), було справедливим і адекватним, з огляду на витрачені державою кошти для порятунку ПриватБанку та фінансової системи», — наголосили у Нацбанку.

Також регулятор зазначив, що зараз ПриватБанк є частиною стабільної та прозорої банківської системи.

«З моменту набуття права власності на акції банку державою цей банк підкріпив свою інноваційність і зручність сервісів надійністю та ефективним корпоративним управлінням», — додали у НБУ.

Також на рішення Печерського районного суду відреагував міністр юстиції Денис Малюська.

«Ми обовʼязково оскаржимо рішення в апеляційній інстанції», — написав він на своїй сторінці у Facebook.

Суркіси проти ПриватБанку

Члени сімʼї Суркісів судяться з Національним банком. В НБУ переконані, що сімʼя Суркісів отримувала кредити і розміщувала депозити в банку не на ринкових умовах, завдяки особливим домовленостям з колишніми власниками ПриватБанку.

Суркіси намагаються довести, що не повʼязані з ексвласниками банку, та скасувати процедуру bail-in. Депозити Суркісів на суму 1 мільярд гривень обміняли на акції банку, які Нацбанк викупив за одну гривню під час націоналізації ПриватБанку. Якби суд ухвалив рішення на користь Суркісів, банк мав би повернути не мільярд, а 30 мільярдів гривень.

  • 15 квітня Апеляційний суд Києва залишив у силі постанову Печерського районного суду, який зобовʼязав ПриватБанк виплатити понад $250 млн (близько 7 мільярдів гривень) на користь офшорних компаній братів Григорія та Ігоря Суркісів.
  • Однак 16 квітня у Міністерстві юстиції повідомили, що такого судового рішення не існує. Там пояснили, що стягнення можливе тільки у разі, якщо банк відмовиться повертати офшорним компаніям Суркісів депозити, і ті подадуть позови, а суд винесе рішення на їхню користь.
  • 15 червня НБУ виграв у братів Суркісів ключову справу щодо ПриватБанку у Верховному суді.
  • 6 липня офшорні компанії звернулися з позовом до ПриватБанку про порядок виконання рішення суду від 2017 року — тоді Київський апеляційний адміністративний суд зобовʼязав банк повернути сімʼї Суркісів $259 мільйонів.
  • 2 вересня Печерський районний суд Києва ухвалив рішення, що ПриватБанк має повернути братам Суркісам $350 млн (майже 10 мільярдів гривень).