В ОП прокоментували рішення суду про стягнення 350 мільйонів доларів із ПриватБанку на користь Суркісів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

В Офісі президента розкритикували рішення Печерського райсуду стягнути на користь братів Суркісів 350 мільйонів доларів у справі проти ПриватБанку.

Про це у своєму Facebook написала заступниця керівника ОП Юлія Ковалів.

«Правосуддя має відбуватися справедливо, виважено і «креативу» тут точно немає місця. Тільки справедливий і неупереджений розгляд справ по суті може назватися правосуддям і може претендувати на довіру. Міністерство фінансів, Національний банк, Приватбанк та Уряд не погоджуються з винесеним рішенням та будуть захищати інтереси держави і банку в апеляційному суді», — заявила вона.

За її словами, сума стягнення на користь братів Суркісів, яка фактично буде отримана із державного бюджету, еквівалентна:

  • 10-ти рокам фінансування Нової української школи;
  • 500 км відремонтованих доріг;
  • 2 побудованим дитячим лікарням на кшталт «Охматдиту».

Суркіси проти ПриватБанку

Члени сімʼї Суркісів тривалий час судяться із Національним банком у звʼязку з приватизацією ПриватБанку, де брати Ігор та Григорій Суркіси тримали значні суми коштів. В НБУ переконані, що вони отримували кредити і розміщували депозити не на ринкових умовах, завдяки особливим домовленостям з колишніми власниками ПриватБанку.

Суркіси намагаються довести, що не повʼязані з колишніми власниками банку, та скасувати процедуру bail-in. Депозити Суркісів на суму 250 мільйонів доларів обміняли під час націоналізації на акції банку, які Нацбанк викупив за одну гривню.

Але Верховний суд 15 червня остаточно визнав Суркісів пов’язаними особами з колишніми власниками банку і не задовольнив їхній позов про стягнення коштів.

Однак офшорні компанії, які тримали ці депозити, подали черговий позов до ПриватБанку про порядок виконання рішення суду від 2017 року — тоді Київський апеляційний адміністративний суд зобовʼязав банк повернути сімʼї Суркісів $259 мільйонів. 2 вересня Печерський районний суд Києва ухвалив рішення, що ПриватБанк має повернути братам Суркісам $250 млн та ще майже $100 млн відсотків — загалом майже 10 мільярдів гривень за чинним курсом.