Мін’юст отримав рішення суду у справі Суркісів проти ПриватБанку. Запевняє, що його неможливо виконати

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Мін’юст отримав рішення суду у справі Суркісів проти ПриватБанку. Запевняє, що його неможливо виконати

Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images

У Міністерстві юстиції заявили, що виконати рішення Печерського райсуду про стягнення із ПриватБанку на користь братів Ігоря та Григорія Суркісів 350 мільйонів доларів неможливо.

Про це написав міністр юстиції Денис Малюська у своєму Facebook.

Він зазначив, що брати Суркіси вимагають через суд змусити ПриватБанк продовжити обслуговування їхніх депозитів у розмірі 250 мільйонів доларів, які під час націоналізації були конвертовані в акції банку, оскільки Суркісів визнали пов’язаними особами із колишніми власниками.

Малюська наголошує, що оскільки депозитів Суркісів уже немає, то і обслуговувати нічого.

«Учора суд розглядав питання законності та обґрунтованості останньої та найбільш нахабної маніпуляції: позивачі просили встановити порядок виконання ухвали про забезпечення, якою стягнути тіло депозитів і нараховані проценти на користь позивачів. Заява позивачів була задоволена. У якості забезпечення суд прописав стягнення кількох мільярдів з ПриватБанку на користь шести британських компаній, заснованих офшорами з BVI», — повідомив міністр.

За його словами, таке рішення виконати неможливо, оскільки позивачі вимагають обслуговувати їхні депозити, а суд постановив їх забрати. Таким чином не буде що обслуговувати, що унеможливлює подальший розгляд справи. Також Малюська підкреслив, що суд вийшов за межі того, що можна робити у якості забезпечення позову.

Суркіси проти ПриватБанку

Члени сімʼї Суркісів тривалий час судяться із Національним банком у звʼязку з приватизацією ПриватБанку, де брати Ігор та Григорій Суркіси тримали значні суми коштів. В НБУ переконані, що вони отримували кредити і розміщували депозити не на ринкових умовах, завдяки особливим домовленостям з колишніми власниками ПриватБанку.

Суркіси намагаються довести, що не повʼязані з колишніми власниками банку, та скасувати процедуру bail-in. Депозити Суркісів на суму 250 мільйонів доларів обміняли під час націоналізації на акції банку, які Нацбанк викупив за одну гривню під час націоналізації ПриватБанку.

Але Верховний суд 15 червня остаточно визнав Суркісів пов’язаним особами з колишніми власниками банку і не задовольнив їхній позов про стягнення коштів.

Однак офшорні компанії, які тримали ці депозити, подали черговий позов до ПриватБанку про порядок виконання рішення суду від 2017 року — тоді Київський апеляційний адміністративний суд зобовʼязав банк повернути сімʼї Суркісів $259 мільйонів. 2 вересня Печерський районний суд Києва ухвалив рішення, що ПриватБанк має повернути братам Суркісам $250 млн та ще майже $100 млн відсотків — загалом майже 10 мільярдів гривень за чинним курсом.