«Прийнято з порушенням». Прем’єр Шмигаль прокоментував рішення суду про стягнення Суркісам $350 млн з ПриватБанку

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Прийнято з порушенням». Прем’єр Шмигаль прокоментував рішення суду про стягнення Суркісам $350 млн з ПриватБанку

Пресслужба Кабінету міністрів України

Уряд оскаржуватиме в апеляційному суді рішення Печерського суду про примусове стягнення з ПриватБанку майже 10 млрд грн на користь компаній братів Суркісів. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Facebook.

Він заявив, що уряд не погоджується з рішенням суду і вважає, що його ухвалили з порушеннями.

«Зараз ми чекаємо на повний текст рішення, щоб сформувати юридичну позицію для апеляції. Ми вважаємо, що рішення Печерського суду прийнято з порушенням норм процесуального законодавства, без розгляду справи по суті. Кабінет міністрів продовжить співпрацю з ПриватБанком та Національним банком для захисту інтересів держави та всіх українців», — наголосив прем’єр-міністр.

Він також зазначив, що рішення суду не стосується питання націоналізації ПриватБанку.

2 вересня Печерський районний суд Києва ухвалив рішення, що ПриватБанк має повернути братам Суркісам $350 млн (майже 10 мільярдів гривень). У Міністерстві юстиції та Національному банку заявили, що оскаржать це рішення.

Суркіси проти ПриватБанку

Члени сімʼї Суркісів судяться з Національним банком. В НБУ переконані, що сімʼя Суркісів отримувала кредити і розміщувала депозити в банку не на ринкових умовах, завдяки особливим домовленостям з колишніми власниками ПриватБанку.

Суркіси намагаються довести, що не повʼязані з ексвласниками банку, та скасувати процедуру bail-in. Депозити Суркісів на суму 1 мільярд гривень обміняли на акції банку, які Нацбанк викупив за одну гривню під час націоналізації ПриватБанку. Якби суд ухвалив рішення на користь Суркісів, банк мав би повернути не мільярд, а 30 мільярдів гривень.

  • 15 квітня Апеляційний суд Києва залишив у силі постанову Печерського районного суду, який зобовʼязав ПриватБанк виплатити понад $250 млн (близько 7 мільярдів гривень) на користь офшорних компаній братів Григорія та Ігоря Суркісів.
  • Однак 16 квітня у Міністерстві юстиції повідомили, що такого судового рішення не існує. Там пояснили, що стягнення можливе тільки у разі, якщо банк відмовиться повертати офшорним компаніям Суркісів депозити, і ті подадуть позови, а суд винесе рішення на їхню користь.
  • 15 червня НБУ виграв у братів Суркісів ключову справу щодо ПриватБанку у Верховному суді.
  • 6 липня офшорні компанії звернулися з позовом до ПриватБанку про порядок виконання рішення суду від 2017 року — тоді Київський апеляційний адміністративний суд зобовʼязав банк повернути сімʼї Суркісів $259 мільйонів.