Прокуратура Нью-Йорка розслідує кредити Трампа на хмарочоси. Він міг отримати $280 млн позики незаконно

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Прокуратура Нью-Йорка розслідує кредити Трампа на хмарочоси. Він міг отримати $280 млн позики незаконно

Giuseppe Milo / Flickr

Прокуратура Нью-Йорка перевіряє фінансові угоди довкола кількох відомих будівель Дональда Трампа в Мангеттені. Колишній президент і бізнесмен назвав розширення розслідування щодо діяльності його компаній упередженим «полюванням на відьом», що веде проти нього Демократична партія.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

За словами джерел видання, обізнаних про перебіг розслідування, прокуратура вивчає позики Трампа, взяті для чотирьох будівель, серед яких — відомі Trump Tower і Trump Plaza.

Всього Трамп отримав $280 млн позики від дочірніх компаній інвестиційного фонду нерухомості Ladder Capital. Зазначається, що цей фонд зазвичай дає позики для їхнього подальшого продажу іншим інвесторам. Відомо, що в Ladder Capital працює син фінансового директора Trump Organization Аллена Вайссельберга.

Miltiadis Fragkidis / Unsplash

Трамп звернувся до фонду по позику в $100 млн для Trump Tower, 58-поверхового хмарочоса, де розташований його пентхауз, у 2012 році. В 2014 він позичив $15 млн для Trump Plaza, а через рік — ще $160 млн для купівлі хмарочоса на Волл-стріт, побудованого в першій половині ХХ століття.

Останню позику в $7 млн для Trump International Hotel and Tower бізнесмен отримав у 2016 році. Рефінансування знизило кредитну ставку з 5,7% до 3,6%. Згідно з заявами експрезидента, усі позики будуть погашені після 2022 року.

Trump International Hotel and Tower

LookAtWhatIJustShot / Flickr

Адвокати називають розслідування «риболовецькою експедицією», яку проводить ноью-йоркська прокуратура з метою отримати доступ до податкових декларацій експрезидента.

У свою чергу прокуратура в судових документах зазначає, що розслідування стосується ймовірних шахрайських схем зі страхуванням та банківськими операціями з боку Trump Organization і її співробітників. Однак це розслідування проводиться прокуратурою паралельно з судовою тяганиною щодо податкових звітів Трампа.

Наразі невідомо, що саме розслідування хоче знайти у позиках та фінансових документах експрезидента. Видання припускає, що прокуратура міста може шукати невідповідності між кредитною та податковою документацією.

Зокрема законодавство Нью-Йорка вважає злочином надання недостовірної інформації в заявці на позику з метою отримання протиправної вигоди. Прокуратура не коментує ситуацію.

Прокуратура також проводить розслідування щодо маєтку Трампа Seven Springs у місті Вестчестер. Бізнесмен вважає, що це — також політично вмотивована справа.