«Слуга народу» збереться 1 лютого для виключення Дубінського з фракції. Нардеп Качура розповів про порядок денний

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Слуга народу» збереться 1 лютого для виключення Дубінського з фракції. Нардеп Качура розповів про порядок денний

Кузьмін Олександр / УНІАН

Фракція «Слуги народу» збереться ввечері 1 лютого, щоб обговорити низку законопроєктів та оголосити результати голосування за виключення із фракції нардепа Олександра Дубінського, проти якого США ввели санкції.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив його однопартієць Олександр Качура.

«Сьогодні о 18:00 відбудеться засідання фракції «Слуга народу». Питання на порядку денному: оголошення результатів голосування про можливе виключення зі складу фракції Олександра Дубінського», — написав він.

За словами Качури, також на засідання винесуть головні законопроєкти, які Верховна Рада розглядатиме на пленарному тижні. Окремо обговорять законопроєкт про систему громадського здоровʼя № 4142 та заслухають членів аграрного комітету щодо ініційованої ними відставки глави комітету Миколи Сольского.

Тим часом ЗМІ, посилаючись на власні джерела, запевнили, що фракція вже зібрала необхідну для виключення Дубінського кількість голосів.

«Голоси за виключення уже зібрані, навіть із запасом. Сьогодні голова фракції офіційно повідомить ці результати. Зараз буде стратегія усі накопичені плітки та чутки видати назовні, щоб розвалити і розірвати фракцію зсередини. Здається, сам Дубінський уже цього не приховує», — розповіло НВ джерело у фракції «Слуга народу».

Окрім цього, співрозмовник пояснив, що більшість «слуг народу» обурило хамське звернення Дубінського до президента Володимира Зеленського в останніх телеефірах і постійна дестабілізація президентської команди, тому вони вирішили проголосувати за його виключення.

Згодом сам Дубінський оприлюднив своє ставлення до «ганебних дії фракції "Слуга народу"», виклавши на сторінці у Facebook заяву свого адвоката Тетяни Костиної. Зокрема, в заяві йдеться, що нардеп не планує оскаржувати результати голосування фракції за його виключення.

  • 11 січня Міністерство фінансів США запровадило санкції проти семи людей та чотирьох організацій за втручання в американські вибори. Крім Дубінського, у список потрапили експрокурор Офісу генпрокурора Костянтин Кулик, екснардеп Олександр Онищенко, політолог Андрій Теліженко, помічники нардепа Андрія Деркача Дмитро Ковальчук і Антон Симоненко, а також медіаменеджер Петро Журавель.
  • Санкції проти зазначених осіб запровадили через так звані «плівки Деркача» про нібито втручання Джо Байдена у внутрішні справи України. Вашингтон називає нардепа Андрія Деркача «російським агентом». Проти нього санкції запровадили раніше. У Кремлі тоді на це відреагували, назвавши «дурницею» причетність Деркача до спецслужб.
  • Президент Зеленський закликав Дубінського добровільно покинути фракцію, на що той відповів відмовою. У фракції «Слуга народу» схиляються до виключення Дубінського. Уже 27 січня у фракції почали збирати підписи. Також голосування проводили в партійному додатку — тоді виключення нардепа підтримали щонайменше 100 депутатів.