«Слуга народу» до кінця тижня вирішуватиме долю Дубінського. Депутатам запропонують проголосувати за один з трьох варіантів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Слуга народу» до кінця тижня вирішуватиме долю Дубінського. Депутатам запропонують проголосувати за один з трьох варіантів

Олександр Кузьмін / «Бабель»

Фракція «Слуга народу» продовжить до кінця цього тижня дискусію щодо нардепа фракції Олександра Дубінського, проти якого США ввели санкції. Про це повідомила заступниця голови фракції Євгенія Кравчук у коментарі Інтерфакс-Україна.

«Я не думаю, що це можна за один день вирішити насправді. Думаю, саме цей тиждень буде присвячений цій дискусії. Я так розумію, що зараз глава фракції [Давид Арахамія] шукає якесь технічне рішення для того, щоб провести голосування за цими трьома варіантами, які були озвучені», — зазначила Кравчук.

При цьому нардеп не виключає, що після проведення цього голосування фракції доведеться зустрітися ще раз. Зокрема, Кравчук припускає і зустріч Арахамії з президентом Володимиром Зеленським.

«Можливо, буде якась окрема зустріч глави фракції з президентом, а після цього якесь рішення буде оприлюднене. Поки що його немає», — додала Кравчук.

Про яке голосування йдеться? Перший заступник глави фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко 25 січня повідомив, що на засіданні фракції вирішили провести серед депутатів СН опитування щодо Дубінського і запропонувати три варіанти:

  • підтримувати Дубінського, тобто направляти певні листи на підтримку;
  • виключити Дубінського з фракції;
  • ініціювати звільнення Дубінського з посади заступника голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики.

Нагадаємо, 25 січня на засіданні фракції «Слуга народу» Дубінський виступив з поясненнями, за що на нього наклали санкції, і знову звинуватив у наклепі «Центр протидії корупції», а також свою колегу по фракції Анастасію Радіну. Водночас президент Зеленський закликав Дубінського добровільно покинути фракцію, на що той відповів відмовою. Наступного дня Дубінський заявив, що хоче особисто поспілкуватися із Зеленським про введені проти нього санкцій.

  • 11 січня Міністерство фінансів США запровадило санкції проти семи людей та чотирьох організацій за втручання в американські вибори. Крім Дубінського, у список потрапили експрокурор Офісу генпрокурора Костянтин Кулик, екснардеп Олександр Онищенко, політолог Андрій Теліженко, помічники нардепа Андрія Деркача Дмитро Ковальчук і Антон Симоненко, а також медіаменеджер Петро Журавель.
  • Санкції проти зазначених осіб запровадили через так звані «плівки Деркача» про нібито втручання Джо Байдена у внутрішні справи України. Вашингтон називає нардепа Андрія Деркача «російським агентом». Проти нього санкції запровадили раніше. У Кремлі тоді на це відреагували, назвавши «дурницею» причетність Деркача до спецслужб.
  • Дубінський має намір подати позов проти керівників «Центру протидії корупції» Віталія Шабуніна та Дарини Каленюк — він звинувачує їх у державній зраді через звернення до Міністерства фінансів США із закликом запровадити проти нього санкції.