Виключення Дубінського з фракції підтримали щонайменше 100 депутатів. Остаточне голосування відбудеться 1 лютого

Автори:
Олексій Ярмоленко, Марія Жартовська
Дата:
Виключення Дубінського з фракції підтримали щонайменше 100 депутатів. Остаточне голосування відбудеться 1 лютого

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У фракції «Слуга народу» почали збирати підписи за виключення нардепа Олександра Дубінського, який раніше потрапив під санкції США. Також голосування проводять у партійному додатку, де за таке рішення вже проголосували щонайменше 100 депутатів. Для того щоб Дубінського виключили з фракції, повинні проголосувати 70% депутатів.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив нардеп Олександр Качура.

Сам Качура зазначив, що не отримав чіткої аргументації ані від Дубінського, ані з відкритих джерел, щоб «ухвалити зважене рішення».

Він також підкреслив, що порадив фракції звернутися до СБУ й Офісу генпрокурора з проханням надати в рамках міжнародної правової допомоги інформацію про санкції проти Дубінського.

Водночас джерело «Бабеля» в керівництві фракції розповіло, що в партійному додатку варіант із виключенням Дубінського з фракції підтримали щонайменше 100 депутатів, але голосування досі триває. Остаточне рішення ухвалюватимуть на засіданні фракції 1 лютого. Дубінського виключать з фракції, якщо за це рішення проголосують щонайменше 70% нардепів.

Як повідомляють видання «Лівий берег» і «Новое время», понад 50% з тих, хто проголосував, висловилися за виключення Дубінського. 28% проголосували за зняття його з посади заступника голови комітету, а 15% — за підтримку Дубінського.

Цю саму інформацію підтвердила і заступниця голови фракції Євгенія Кравчук.

«За результатами голосування у фракційному додатку (це фактично було рейтингове голосування за три варіанти) найбільшу кількість набрав варіант про виключення Дубинського з фракції. За нього проголосувала більшість — понад 50% з тих, хто взагалі голосував (загалом проголосували 52% депутатів)», — пояснила вона.

  • 11 січня Міністерство фінансів США запровадило санкції проти семи людей та чотирьох організацій за втручання в американські вибори. Крім Дубінського, у список потрапили експрокурор Офісу генпрокурора Костянтин Кулик, екснардеп Олександр Онищенко, політолог Андрій Теліженко, помічники нардепа Андрія Деркача Дмитро Ковальчук і Антон Симоненко, а також медіаменеджер Петро Журавель.
  • Санкції проти зазначених осіб запровадили через так звані «плівки Деркача» про нібито втручання Джо Байдена у внутрішні справи України. Вашингтон називає нардепа Андрія Деркача «російським агентом». Проти нього санкції запровадили раніше. У Кремлі тоді на це відреагували, назвавши «дурницею» причетність Деркача до спецслужб.
  • Президент Зеленський закликав Дубінського добровільно покинути фракцію, на що той відповів відмовою. У фракції «Слуга народу» схиляються до виключення Дубінського.