«Слуги народу» почали публічно підтримувати виключення Дубінського з фракції. Із заявами виступили щонайменше пʼятеро

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У фракції «Слуга народу» схиляються до виключення нардепа Олександра Дубінського, проти якого США ввели санкції.

Про свою позицію низка депутатів СН повідомили на своїх сторінках у Facebook.

Так, Єлизавета Богуцька заявила, що сподівається на голосування за виключення Дубінського з фракції у найближчі дні, і пообіцяла підтримати цю пропозицію.

«У понеділок на фракції президент абсолютно конкретно висловився щодо перебування депутата Дубінського у фракції. Памʼятаю, як одного разу Саша сказав, що ми всі пройшли в Раду завдяки Зеленському та повинні повністю підтримувати президента. Прислухаюся до Дубінського і підтримаю президента. Проголосую за виключення Олександра Дубінського з фракції», — запевнила вона.

Таку ж думку обстоює її однопартієць, голова постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

«Дубінський має бути виключений з фракції СН. Пріоритети національної безпеки та відносин з ключовими партнерами мають бути вище за внутрішні фракційні домовленості. Якщо стратегічний партнер надсилає сигнал з конкретними аргументами, хто для нього фактично є персона нон грата, ми, щонайменше, не маємо ігнорувати такий сигнал», — зазначив він.

Водночас Тетяна Циба наголосила, що не можна державне партнерство ставити в залежність від будь-яких прізвищ.

«Попри те, що «група Коломойського» вдало грає мускулами, демонструючи свій вплив голосуванням чи неголосуванням за важливі законопроєкти, вважаю, що політика, який перебуває під санкціями стратегічного партнера України, необхідно виключати з провладної фракції. Незалежно від прізвищ», — написала вона.

Окрім цього, один зі «слуг» повідомив «Бабелю» на умовах анонімності, що нині важко назвати кількість депутатів, які проголосують за виключення Дубінського.

«Жодного попереднього голосування щодо цього поки не було, тому важко сказати. Але кількість тих, кому Дубінський не подобається з тих чи інших причин, досить велика», — розповіли у фракції.

За виключення Дубінського, але тимчасове, виступив і «слуга», представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський.

«Я переконаний, що санкції проти пана Дубінського цілком обґрунтовані та мають достатню кількість доказів. Наша фракція прекрасно розуміє, до яких наслідків це може призвести, якщо не буде відповідної реакції», — сказав він в ефірі «Еспресо.TV».

Веніславський також запевнив, що у фракції вистачить голосів, щоб ухвалити це рішення.

Готовий підтримати пропозицію і член комітету Ради з питань бюджету, депутат Ростислав Тістик.

«Я впевнений, що санкції проти Дубінського справді ґрунтуються на чітких фактах. Це точно не та історія, про яку ми почули на фракції, що хтось написав якусь кляузу чи звернувся до уряду чи посольства США щодо Дубінського. Я в ці розмови особисто не вірю», — заявив він у коментарі виданню «Діло», назвавши «безпідставними» погрози Дубінського про нібито розпад монобільшості в разі його виключення.

За словами керівника Офісу президента Андрія Єрмака, через запровадження США санкцій проти Дубінського з ядром фракції зустрічалася тимчасова повірена у справах США Крістіна Квін.

«Мене радує, що політична зрілість більшості депутатів зростає. Вони не ухвалюють поспішних рішень, вони хочуть розібратися в цьому. Знаю, що була детальна розмова», — сказав він.

  • 11 січня Міністерство фінансів США запровадило санкції проти семи людей та чотирьох організацій за втручання в американські вибори. Крім Дубінського, у список потрапили експрокурор Офісу генпрокурора Костянтин Кулик, екснардеп Олександр Онищенко, політолог Андрій Теліженко, помічники нардепа Андрія Деркача Дмитро Ковальчук і Антон Симоненко, а також медіаменеджер Петро Журавель.
  • Санкції проти зазначених осіб запровадили через так звані «плівки Деркача» про нібито втручання Джо Байдена у внутрішні справи України. Вашингтон називає нардепа Андрія Деркача «російським агентом». Проти нього санкції запровадили раніше. У Кремлі тоді на це відреагували, назвавши «дурницею» причетність Деркача до спецслужб.
  • Дубінський має намір подати позов проти керівників «Центру протидії корупції» Віталія Шабуніна та Дарини Каленюк — він звинувачує їх у державній зраді через звернення до Міністерства фінансів США із закликом запровадити проти нього санкції.
  • 25 січня на засіданні фракції «Слуга народу» Дубінський виступив з поясненнями, за що на нього наклали санкції, і знову звинуватив у наклепі «Центр протидії корупції», а також свою колегу по фракції Анастасію Радіну. Президент Зеленський закликав Дубінського добровільно покинути фракцію, на що той відповів відмовою. Наступного дня Дубінський заявив, що хоче особисто поспілкуватися із Зеленським про введені проти нього санкцій.