Створять робочу групу та проведуть бізнес-форум. Україна й Угорщина домовилися про переговори щодо мовного закону та освіти

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Під час візиту угорського міністра закордонних справ Петера Сіярто до Києва Україна та Угорщина домовились про переговори стосовно мови й освіти.

Про це на пресконференції 27 січня заявив Сіярто.

«Я звернувся до пана міністра, щоб ми розпочали спільну роботу над законом про мову, який викликав напруження в наших відносинах. Ми також хочемо створити робочу групу, яка отримає повноваження щодо того, яким чином потрібно втілювати закон про освіту», — сказав він.

За словами Сіярто, якщо консультації будуть успішними, сторони зможуть виключити дуже багато «факторів непевності».

«Це, наприклад, питання тих 40 шкіл, які зараз працюють у поселеннях, де населення становить менше ніж 50 тисяч, і що буде з кількістю годин угорської мови», — пояснив очільник угорського МЗС.

Також Сіярто зазначив, що отримав обіцянки від України, що це питання буде вирішене конструктивно й українська сторона готова до цього.

«Якщо ми зможемо знайти вирішення цього питання, наші відносини просунуться. Пан міністр [Дмитро Кулеба] мене запевнив, що закон про нацменшини буде погоджений, відбуватимуться консультації з угорською меншиною», — додав він.

Водночас голова МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що на переговорах домовилися провести найближчим часом засідання українсько-угорської робочої групи з питань освіти, а також онлайновий бізнес-форум між підприємцями України й Угорщини.

«Я хочу наголосити, що сьогодні ми говорили як партнери, які хочуть вирішувати проблеми, як друзі, які хочуть вирішувати проблеми, а не створювати нові», — додав український міністр.

Закон про освіту

У вересні 2017 року Верховна Рада підтримала освітню реформу, ключовими нововведеннями якої стали 12-річна школа і визначення української мови як мови освітнього процесу.

Норма про мову викладання для нацменшин викликала обурення з боку влади сусідніх держав, зокрема Румунії та Угорщини. Їх не влаштовує, що в 5—9 класах шкіл, де навчаються представники нацменшин, кілька предметів викладатимуть українською. У Закарпатській області нині живуть приблизно 150 тисяч етнічних угорців.

Після цього глава МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що Будапешт блокуватиме подальше зближення України з ЄС та НАТО через український освітній закон.

16 січня 2020 року Верховна Рада ухвалила в остаточному другому читанні законопроєкт про освіту, який виводить приватні школи з-під дії статті 7 мовного закону — це було однією з вимог Угорщини в конфлікті з Україною. Попри це, Угорщина продовжує виказувати незадоволення цим законом.