МЗС попросило правоохоронців розібратися з агітацією угорських чиновників на Закарпатті

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
МЗС попросило правоохоронців розібратися з агітацією угорських чиновників на Закарпатті

Марків Михайло / УНІАН

Міністерство закордонних справ просить правоохоронців оцінити дії угорських чиновників, які проводять політичну агітацію під час своїх поїздок на Закарпаття.

Про це повідомляє пресслужба МЗС.

«Нехтування офіційними закликами МЗС України лише доводить наявність прихованої мети в угорської сторони, яка є неприйнятною у міждержавних взаєминах», — йдеться в заяві МЗС.

У відомстві сподіваються, що офіційні особи Угорщини як країни ЄС розуміють важливість верховенства права і більше не дозволятимуть собі діяти всупереч законам України чи будь-якої іншої суверенної держави.

Що сталося?

За даними громадянської мережі «ОПОРА», 8—9 жовтня державний секретар Угорщини з питань національної політики Янош Арпад Потапі під час візиту до Закарпаття агітував місцевих жителів голосувати за «Партію угорців України». За юридичною оцінкою експертів «ОПОРИ», дії Потапі містять ознаки порушення правил проведення агітації на території України.

  • У липні на Закарпатті Служба безпеки України затримала групу громадян, які збирали підписи мешканців області на підтримку петиції щодо скасування умов Тріанонського мирного договору.
  • У грудні минулого року Міністерство закордонних справ вручило послу Угорщини в Україні Іштвану Ійдярто ноту протесту через заяви про автономію угорської національної меншини в Україні та блокування співпраці з НАТО.