До МЗС викликали посла Угорщини через угорський гімн на засіданні депутатів громади на Закарпатті

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
До МЗС викликали посла Угорщини через угорський гімн на засіданні депутатів громади на Закарпатті

Брессонова Ані / УНІАН

До Міністерства іноземних справ викликали посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто через ситуацію у Закарпатській області.

Про це повідомляє пресслужба МЗС.

Посла прийняв голова відомства Дмитро Кулеба. Він закликав угорську сторону уникати кроків та заяв, які не відображають дійсності та створюють деструктивну емоційну напругу в українсько-угорських відносинах.

«Міністр назвав неприпустимою ситуацію, коли громадяни України — депутати об’єднаних територіальних громад на своєму інавгураційному засіданні співають національний гімн будь-якої іншої іноземної держави, зокрема Угорщини», — йдеться у повідомленні.

Кулеба поінформував посла, що слідчі дії правоохоронних органів в Закарпатській області відбуваються в межах повноважень СБУ щодо окремих громадян України, і жодним чином не спрямовані проти угорської національної меншини.

«Будь-які твердження про те, що в Україні нібито має місце «залякування» угорської громади або її частини, є безпідставною спекуляцією. В Україні як правовій державі діє принцип індивідуальної, а не колективної відповідальності», — заявив міністр.

  • У вівторок стало відомо, що 21 листопада під час того, як депутати Сюртівської сільської об’єднаної територіальної громади (Ужгородський район) складали присягу, деякі з них виконали національний гімн Угорщини — за ініціативи голови ОТГ.
  • Пізніше у інтернеті зʼявилось відео з погрозами українцям угорського походження. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що провокатори, які погрожують українцям угорського походження, — це вороги України, і правоохоронці їх викриють та покарають.