У мережі зʼявилось відео з погрозами українцям угорського походження. Аваков заявив, що екстремістів викриють і покарають

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У мережі зʼявилось відео з погрозами українцям угорського походження. Аваков заявив, що екстремістів викриють і покарають

Олександр Чекменьов / «Бабель»

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що провокатори, які погрожують українцям угорського походження, — це вороги України, і правоохоронці їх викриють та покарають. Так він відреагував на відео, де чоловік погрожує знайти українців з угорським паспортом.

Про це повідомляє пресслужба МВС у Facebook.

Відео зʼявилося в мережі 1 грудня. На ньому чоловік у балаклаві та камуфляжі стоїть біля дорожнього знаку «Берегове» і звертається до українців угорського походження: «Ви на українській землі, ми знаємо кожного. Хто з вас отримав паспорт чи отримає якісь гранти від мадярів. Запамʼятайте, ми прийдемо до вас. Ми повсюди, ми скрізь. Ми знайдемо вас. Ми знаємо, де ви працюєте, де живете, де вчаться ваші діти. Уважно слідкуйте за своїми думками та мріями про автономію. Інакше ми прийдемо за вами та вашими дітьми».

Наприкінці відео він зіганув.

Після цього Аваков заявив, що Україна жорстко переслідуватиме нацистів та екстремістів, «які рядяться у патріотів і несуть загрозу нашим громадянам».

«Провокатори, які погрожують українцям угорського походження, — це вороги держави. Докладемо всіх зусиль, щоб їх викрити і покарати. Україна захистить своїх громадян від екстремістів, навіть якщо провокацію з погрозами влаштували спецслужби ворожої країни», — наголосив глава МВС.

Також у поліції повідомили, що через це відео відкрили провадження за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексі — порушення рівноправності громадян залежно від їх національної належності та за іншими ознаками. За розпалювання національної ворожнечі та ненависті передбачено покарання від штрафу до трьох років позбавлення волі.

Нагадаємо, 21 листопада у Закарпатті депутати однієї з ОТГ під час складання присяги заспівали гімн Угорщини. СБУ почала перевірку.