СБУ провела обшуки у фонді на Закарпатті — МЗС Угорщини викликало посла України та пригрозило звернутися до НАТО

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
СБУ провела обшуки у фонді на Закарпатті — МЗС Угорщини викликало посла України та пригрозило звернутися до НАТО

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У Закарпатській області Служба безпеки провела обшуки у представника одного з місцевих благодійних фондів через можливе втручання у внутрішньо-політичну ситуацію у країні на користь Угорщині.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

За попередніми даними спецслужби, фонд може бути причетним до діяльності, яка спрямована на порушення державного суверенітету України. Зокрема, можливе втручання у внутрішні справи та заподіяння шкоди державній безпеці України через фейкове поширення дії угорських законів та юрисдикції держорганів Угорщини на окремі українські регіони.

Окрім цього, низку українських публічних діячів підозрюють у тому, що вони підтримували держоргани Угорщини у веденні підривної діяльності на шкоду Україні, і в державній зраді.

Під час обшуків правоохоронці виявили друковані матеріали, які популяризують так звану «Велику Угорщину» та створення етнічної автономії на Закарпатті. Також вилучили комп’ютерну техніку, засоби зв’язку та інші матеріали. Слідчі дії тривають.

За даними місцевого видання «Перший.com.ua», йдеться про лідера Товариства угорської культури Закарпаття (KMKSZ) Василя Брензовича і фонд «Еган Еде», який він очолює.

На обшуки вже відреагував міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, який виклав відеозвернення на своїй сторінці у Facebook.

«На жаль, в Україні продовжуються незрозумілі політичні гойдалки стосовно угорських партій та угорської меншини», — заявив він.

Також МЗС Угорщини викликало посла України в Угорщині Любов Непоп, щоби «висловити своє незадоволення діями керівництва України в Києві», які «перекреслили всі цивілізовані та європейські відносини між країнами».

Окрім цього, Сіярто зауважив, що 1 грудня зустрінеться з відповідальним із питань НАТО, щоби обговорити питання подальшого блокування членства України в Альянсі.