МЗС Угорщини викликало посла України через заборону в’їзду угорському високопосадовцю

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Посла України в Будапешті Любов Непоп викликали до Міністерства закордонних справ Угорщини після того, як українські прикордонники не пропустили до країни уповноваженого уряду Угорщини у справах співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини та Закарпатською областю Іштвана Грежу.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто у відеозверненні на своїй сторінці у Facebook.

«Ми викликали сюди, до Міністерства закордонних справ, посла України, щоб висловити своє обурення таким ставленням, передали свій протест», — наголосив він.

За словами Сіярто, два з половиною тижні тому під час переговорів з очільником МЗС України Дмитром Кулебою вони домовилися залишити позаду напруженість, яка виникла на місцевих виборах в Україні, і зосередитися на «позитивних питаннях, заклавши основу для спільної історії успіху».

«Заборона Іштвану Грежі не є ані дружбою, ані пошуком спільного успіху... Це було наче грім серед ясного неба», — сказав угорський міністр.

Водночас Сіярто висловив сподівання, що Україна «одного дня справді повернеться до пошуку спільних історій успіху та співпраці на основі взаємної поваги».

«Ми готові до цього», — запевнив він.