У правлячій партії Угорщини назвали обшуки на Закарпатті «громадянською війною»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Депутати Європейського парламенту від правлячої партії Угорщини назвали недавні обшуки на Закарпатті «громадянською війною». Про це повідомляє kiszo.net, посилаючись на заяву «Фідес» та Християнсько-демократичної народної партії (KDNP).

«Українська влада створила на Закарпатті ситуацію громадянської війни. Ми вважаємо це ганебним і глибоко засуджуємо застосування збройної сили українською владою проти лідерів і організацій угорської громади на Закарпатті», — йдеться в заяві політсил.

У заяві обшуки називають «політично мотивованими, спрямованими на залякування» і вважають, що вони нагадують «методи сталінської тоталітарної системи». Депутати також заявляють, що пов’язані з обшуками події стали частиною «процесу», в якому український уряд роками зневажає права угорської меншини.

«У країні, асоційованій з Євросоюзом, яка неодноразово заявляла про свій намір інтегруватися в ЄС і НАТО, такі випадки є неприпустимими. Тому ми виступаємо з ініціативою в Європарламенті, щоб включити це безпрецедентне порушення до порядку денного грудневого засідання», — заявили депутати.

Нагадаємо, 30 листопада в Закарпатській області СБУ провела обшуки у представника одного з місцевих благодійних фондів через можливе втручання у внутрішньополітичну ситуацію у країні на користь Угорщині. На обшуки відреагували у МЗС Угорщини та викликали посла України. Згодом угорське МЗС звернулося до ОБСЄ з проханням направити на Закарпаття місію.