Призначення Вітренка міністром енергетики опинилося під питанням через конфлікт довкола Дубінського

Автори:
Марія Жартовська, Костя Войтенко
Дата:
Призначення Вітренка міністром енергетики опинилося під питанням через конфлікт довкола Дубінського

Соколовська Інна / УНІАН

Призначення виконуючого обовʼязки міністра енергетики Юрія Вітренка на посаду першого віцепремʼєра і глави Міненерго опинилося під питанням через конфлікт довкола нардепа Олександра Дубинського, який потрапив під американські санкції.

Про це «Бабелю» повідомило джерело в керівництві фракції «Слуги народу».

Раніше Юрій Вітренко сам повідомив, що Верховна Рада розгляне його призначення на поточному тижні, можливо, навіть 26 січня. Напередодні, 25 січня, президент Володимир Зеленський на засіданні фракції «слуг» закликав депутатів підтримати цю кандидатуру.

Однак, за словами джерела «Бабеля», Раді може не вистачити необхідних 226 голосів для призначення Вітренка через конфлікт довкола Дубінського, якого підтримує так звана група Ігоря Коломойського. У неї входить приблизно 30 осіб з фракції «Слуг народу».

Напередодні на зустрічі з депутатами Зеленський двічі просив Дубінського добровільно вийти з фракції. Однак той відмовився, а пізніше оприлюднив відеозвернення з критикою позиції «слуг» і попросив президента про особисту зустріч.

За словами джерела, саме голосів групи Коломойського, яка в цьому конфлікті виступила на боці Дубінського, може не вистачити для призначення Вітренка міністром енергетики.

Співрозмовник «Бабеля» зауважив, що водночас кандидатуру Вітренка готова підтримати і так звана група Рината Ахметова. Її, за даними ЗМІ, курує бізнесмен Ілля Павлюк.

Про ситуацію з призначенням Вітренка написав і нардеп Андрій Герус. Він уточнив, що зараз в Раді є достатньо голосів для того, щоб винести кандидатуру Вітренко на розгляд парламенту.

  • 17 грудня 2020 року Раді не вистачило голосів за призначення Вітренка міністром енергетики — за проголосували 186 депутатів з 226 необхідних. Згодом в «Слузі народу» повідомили, що кандидатуру Вітренка знову винесуть на розгляд нардепів — в січні. Там зазначили, що альтернативи йому на цій посаді немає.
  • Пізніше Кабмін призначив Вітренка в.о. міністра енергетики. Це рішення уряду не сподобалося голові Верховної Ради Дмитру Разумкову.