«Це має трактуватися як особисте»: нардепам зі «Слуги народу» розповіли, як коментувати скандал із санкціями Дубінського

Автори:
Марія Жартовська, Олексій Ярмоленко
Дата:
«Це має трактуватися як особисте»: нардепам зі «Слуги народу» розповіли, як коментувати скандал із санкціями Дубінського

Олександр Кузьмін / «Бабель»

Народним депутатам від «Слуги народу» роздали тези, як коментувати скандал навколо введення санкцій проти їхнього однопартійця Олександра Дубінського.

Відповідний документ опинився у розпорядженні «Бабеля».

Насамперед, нардепам радять запевнити у тому, що Україна у жодному разі не втручається у вибори в інших країнах, а стратегічне партнерство з США є важливим і не може бути переглянуте через «особистісну проблему».

У питанні санкцій проти Дубінського депутатам радять зводити це питання до рівня особистостей і не ототожнювати дії нардепа з діями усієї фракції чи партії.

«Прогнозувати, яким буде загальне рішення фракції з приводу Дубінського, справа невдячна. Але, що точно можна сказати, особисті справи будь-кого з народних депутатів не можуть ототожнюватись з діяльністю всієї фракції або підміняти діяльність фракції. «Слуга народу» буде виконувати передвиборчу програму партії і президента незалежно від того, чим закінчиться історія з Дубінським», — йдеться у документі.

Також зазначається, що у фракції поки немає рішення щодо Дубінського, адже нардепи не можуть скасувати санкції або притягнути його до якоїсь відповідальності. Водночас сам Дубінський прагне довести свою невинуватість юридичним шляхом, а тому «варто зачекати, як спрацюють юридичні механізми, а потім — робити висновки».

Що стосується нардепа Андрія Деркача, якого у США називають російським агентом, то «слугам» радять казати, що його діяльність має перебувати у компетенції спецслужб.

  • 11 січня Міністерство фінансів США запровадило санкції проти семи людей та чотирьох організацій за втручання в американські вибори. Крім Дубінського, у список потрапили експрокурор Офісу генпрокурора Костянтин Кулик, екснардеп Олександр Онищенко, політолог Андрій Теліженко, помічники нардепа Андрія Деркача Дмитро Ковальчук і Антон Симоненко, а також медіаменеджер Петро Журавель.
  • Санкції проти зазначених осіб запровадили через так звані «плівки Деркача» про нібито втручання Джо Байдена у внутрішні справи України. Вашингтон називає нардепа Андрія Деркача «російським агентом» . Проти нього санкції запровадили раніше. У Кремлі тоді на це відреагували, назвавши «дурницею» причетність Деркача до спецслужб.
  • Дубінський має намір подати позов проти керівників «Центру протидії корупції» Віталія Шабуніна та Дарини Каленюк — він звинувачує їх у державній зраді через звернення до Міністерства фінансів США із закликом запровадити проти нього санкції.
  • 25 січня на засіданні фракції «Слуга народу» Дубінський виступив із поясненнями, за що на нього наклали санкції, і знову звинуватив у наклепі ЦПК, а також свою колегу по фракції Анастасію Радіну. Водночас президент Зеленський закликав Дубінського добровільно покинути фракцію, на що той відповів відмовою.