Разумков розкритикував призначення Вітренка в. о. міністра енергетики «в обхід парламенту»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що Юрія Вітренка призначили в. о. міністра енергетики «фактично в обхід парламенту», а це, на його думку, не «додасть ефективності співпраці». Про це Разумков заявив в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Я погано ставлюся до виконувачів обов’язків, тому що згідно з Конституцією Рада призначає міністрів на посаду. Думаю, це не додасть ефективності співпраці, коли людина станом на сьогодні не підтримана у Раді, а її фактично в обхід парламенту призначають виконувачем обов’язків міністра», — сказав спікер парламенту.

За його словами, премʼєр-міністр не проводив консультацій з Радою щодо призначення Вітренка. «Я думаю, що це не зовсім коректно. Це без персоналії Вітренка, а я кажу в цілому. Навіть якби я голосував і кандидатура не набрала достатньої кількості голосів, моя риторика залишилася б саме такою», — сказав він.

Разумков нагадав, що парламент ухвалив закон, який фактично забороняє обіймати посаду в. о. міністра довше ніж 30 днів.

Нагадаємо, раніше голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія повідомив, що кандидатуру Вітренка у січні знову винесуть на розгляд нардепів. Він підкреслив, що альтернативи Вітренку наразі немає. Водночас сам Вітренко порадив депутатам спробувати знайти кращого кандидата.

  • 17 грудня Верховна Рада не призначила колишнього виконавчого директора «Нафтогазу» Юрія Вітренка міністром енергетики. За його призначення проголосувала недостатня кількість депутатів — 186 з 226 необхідних.
  • Після провалу голосування в Раді 21 грудня Вітренко подав декларацію в НАЗК на заступника міністра енергетики. В той же день Кабмін призначив його на цю посаду і поклав на нього обов’язки міністра.
  • 13 травня Вітренко заявив про скорочення його посади і звільнення з «Нафтогазу». Серед причин звільнення Вітренко назвав вплив Росії, яка програла Стокгольмський арбітраж і уклала з Україною газовий контракт на вигідних для Києва умовах.