Росія, олігархи та Коболєв. Директор «Нафтогазу» Вітренко заявив, що його звільняють. І пояснив чому

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Росія, олігархи та Коболєв. Директор «Нафтогазу» Вітренко заявив, що його звільняють. І пояснив чому

Соколовська Інна / УНІАН

Виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко заявив про скорочення його посади і звільнення.

Про це він повідомив у Facebook.

«Мене щойно формально попередили, що мою посаду скорочують, і це означає, що через два місяці мене звільнять з «Нафтогазу», — повідомив він.

Серед причин звільнення Вітренко назвав вплив Росії, яка програла українській стороні Стокгольмський арбітраж і уклала з Україною газовий контракт на вигідних для Києва умовах.

Також Вітренко вважає, що його звільнення добивалися й олігархи, яким «системно зменшували простір для корупції». «Останньою краплею», за словами директора «Нафтогазу», став підготовлений ним аналіз щодо нових позовів проти Росії на понад $17 млрд, «при цьому очевидно всупереч інтересам «Газпрому» і Кремля, а також деяких зацікавлених сторін в Україні, яким не потрібні відповідні зміни».

Також Вітренко пояснив, що формально рішення про його звільнення ухвалював очільник «Нафтогазу» Андрій Коболєв. За його словами, звільнення — це реакція Коболєва «на незручну правду, у якій він бачить загрозу для свого крісла».

«Я Коболєву в очі казав про те, що його провали як керівника перекреслюють досягнення нашої команди в «Нафтогазі» та дискредитують реформи. Що його недостатній рівень компетентності та морально-етичних якостей є проблемою для трансформації «Нафтогазу» в ефективну національну компанію. Що це передусім негативно впливає на здатність України успішно протистояти Росії, боротися з корупцією, розвивати економіку. Що останнім часом це виглядає як паразитування. Я казав про це й Наглядовій раді», — додав Вітренко.

  • У середині березня Наглядова рада НАК «Нафтогаз України» на засіданні ухвалила рішення продовжити на 4 роки контракт із головою правління Андрієм Коболєвим.
  • 22 січня 2019 року Наглядова рада «Нафтогазу» затвердила новий склад правління компанії. До нього увійшли Коболєв, перший заступник Сергій Перелома, директор з юридичних питань Ярослав Теклюк, фіндиректор Петер ван Дріл і виконавчий директор з трансформації Отто Ватерландер. Повноваження гендиректора «Укртранснафти» Миколи Гавриленка та Юрія Колбушкіна, який був у складі правління з 1999 року, припинили.