Трамп планував переворот через Міністерство юстиції. Але в нього не вийшло

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Трамп планував переворот через Міністерство юстиції. Але в нього не вийшло

Скриншот / CNN

Колишній президент США Дональд Трамп на початку січня планував замінити в. о. генпрокурора іншим, більш слухняним чиновником Мін’юсту, який би просунув безпідставні твердження про фальсифікацію виборів. Так Трамп сподівався довше затриматися при владі.

Про це повідомляє The Washington Post.

За президентським планом, в. о. генпрокурора Джеффрі Розен був би відсторонений від посади та замінений на Джеффрі Кларка, який очолював департаменти довкілля та природних ресурсів Мін’юсту.

Кларк мав вжити заходів для продовження влади Трампа через механізми міністерства, однак тодішній президент врешті відмовився від свого плану після напруженої зустрічі зі співучасниками.

Змова Трампа передбачала фактичне захоплення Мін’юсту й могла призвести до непередбачуваних наслідків. Однак цілісність плану з захоплення влади порушив штурм Капітолія 6 січня.

«До заколотницького нападу на Капітолій існувала спроба перевороту в Мін’юсті, задумана президентом США», — повідомив колишній чиновник міністерства Девід Лауфман.

На своє виправдання Кларк, який за планом мав допомогти Трампу в його задумі залишитися при владі, зазначив, що не брав жодної участі в змові та не давав рекомендацій президенту.

Радник Трампа зазначив у коментарі виданню, що президент дійсно вважав за необхідне розслідування Мін’юстом фальсифікації виборів, яка «отруювала нашу систему багато років». За його словами, будь-які твердження, що фальсифікацій не було, вигідні тим, хто хоче, аби система залишалася ушкодженою.

Протягом свого президентства Трамп регулярно намагався використати Мін’юст у власних цілях та для вигоди своїх союзників, однак наприкінці каденції тодішній генпрокурор Вільям Барр не визнав тверджень щодо фальсифікацій та пішов у відставку.

Його наступник на посаді генпрокурора Розен також не визнавав існування фальсифікацій, і довкола його фігури виникла змова. Теоретично, якби Розена замінили на Кларка, той зміг би вжити законних заходів для оскарження результатів виборів, пише видання.

На зустрічі учасників змови Трампу заявили, що в разі спроби усунути з посади в. о. генпрокурора Розена, змовники подадуть у відставку. Врешті президент вирішив не чіпати Розена, і його план зазнав краху.