Резолюцію про імпічмент Трампа передадуть на розгляд Сенату 25 січня

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Резолюцію про імпічмент Трампа передадуть на розгляд Сенату 25 січня

Jim Lo Scalzo / EPA / Bloomberg via Getty Images

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі в понеділок, 25 січня, направить до Сенату резолюцію про імпічмент 45-го президента Дональда Трампа — його звинувачують у підбурюванні до штурму Капітолія.

Про це повідомляє Associated Press.

У Сенаті справу розглядатимуть у форматі судового засідання. Кожна сторона має право викликати свідків, а Трамп — адвокатів. Сенат може як засудити, так і виправдати. Щоб ухвалити рішення, треба дві третини голосів членів Сенату (загалом у ньому 100 сенаторів).

Нагадаємо, Палата представників 13 січня оголосила Трампу імпічмент. Це не перша процедура імпічменту щодо Трампа — у 2019 році це питання порушували через «Українагейт». Але тоді Трампа не відсторонили, бо рішення не підтримав Сенат, більшість в якому мали представники Республіканської партії.

Трамп — перший президент, який двічі піддався процедурі імпічменту, і перший, хто постане перед судом після відходу з посади. Лише два президенти в історії США зіткнулися з ухваленим Палатою представників імпічментом: Ендрю Джонсон і Білл Клінтон. Однак жоден з них не пішов з посади через позицію Сенату, який не підтримав імпічмент. Річард Ніксон подав у відставку, щоб уникнути голосування за імпічмент у Палаті представників.