Медведчук заявив, що компанія з Харкова просить МОЗ зареєструвати російську вакцину. Санлікар Ляшко виключив таку можливість

Автори:
Вікторія Мартинюк, Катерина Кадакова
Дата:

Нардеп «Опозиційної платформи – За життя» Віктор Медведчук заявив, що харківська фармацевтична компанія «Біолік» звернулася до Міністерства охорони здоровʼя та Державного експертного центру МОЗ із заявою про державну реєстрацію російської вакцини від коронавірусу «Супутник V».

Заява Медведчука опублікована на сайті ОПзЖ разом з копією документів від компанії.

Відповідно до їхніх даних, «Біолік» звернувся до МОЗ 30 грудня. Глава Vilkom Services Limited (материнська компанія «Біолік», зареєстрована на Кіпрі) Віктор Мартин направив лист в. о. глави експертного центру МОЗ Михайлу Бабенку, в якому повідомив про те, що «Біолік» домовився з російськими розробниками вакцини про випуск препарату на підприємстві.

За словами Мартина, передача технологій з Росії для виробництва кінцевої лікарської форми вакцини може зайняти близько двох тижнів. Ще від трьох до шести місяців буде потрібно підприємству для локалізації виробництва.

Водночас станом на 29 грудня гендиректор Директорату фармзабезпечення МОЗ Олександр Комаріда у відповідь на запит «Української правди» повідомив, що до МОЗ не надходило заяв про реєстрацію вакцин від COVID-19.

Представник МОЗ також зазначив, що законом запроваджено спрощену процедуру реєстрації препаратів, які зареєстровані компетентним органом США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади та препаратів, що зареєстровані компетентним органом Євросоюзу для застосування на території країн-членів ЄС.

Голова комітету Ради з питань здоровʼя нації, нардеп «Слуги народу» Михайло Радуцький заявив, що йому поки нічого не відомо про заявку на реєстрацію російської вакцини. Водночас, він сумнівається, що її взагалі в Україні можуть зареєструвати.

«Ми не можемо за законом реєструвати вакцину, яка не має кваліфікації ВООЗ та країн з жорсткою регуляторною політикою: США, країн ЄС, Швейцарії, Японії», —наголосив Радуцький у коментарі «РБК-Україна».

Згодом на інформацію відреагував головний санітарний лікар країні Віктор Ляшко, запевнивши, що Україна використовуватиме лише ті вакцини проти коронавірусу, які успішно пройшли третю фазу клінічних досліджень. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook 2 січня.

«Усі чутки та політичні заяви щодо державної реєстрації в Україні російської вакцини-кандидата не відповідають дійсності. Відповідно до інформації, розміщеної на сайті ClinicalTrials.gov, закінчення третьої фази клінічних досліджень вакцини Спутнік V заплановано на грудень 2021 року», — повідомив він.

Ляшко зауважив, що наразі вже є вакцини проти COVID-19, дозволені до використання за спеціальними процедурами (emergency use authorization) — для такої реєстрації використовувалися проміжні звіти клінічних досліджень.

«Виходячи з цього, Україна ухвалила рішення про можливість реєстрації вакцин, які зареєстровані в країнах з жорсткою регуляторною політикою», — заявив представник МОЗ.

Окремо Ляшко наголосив, що Україна допускатиме вакцини до використання лише за таких умов.

Нагадаємо, на початку грудня в ЗМІ вже зʼявлялася схожа інформація, але тоді її спростували. Восьмого грудня в Російському фонді прямих інвестицій заявили, що вакцину вже почала виготовляти компанія «Біолік», додавши, що це питання обговорювали з Медведчуком. Згодом у компанії цю інформацію спростували, заявивши, що не підписували з Росією жодних контрактів і не отримували ніяких трансферних технологій щодо виробництва цієї вакцини.