Китайська компанія Sinopharm заявила про 79% ефективності своєї вакцини від коронавірусу. Проте підтверджень цьому не надала

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Китайська компанія Sinopharm заявила про 79% ефективності своєї вакцини від коронавірусу. Проте підтверджень цьому не надала

qimono / Pixabay

Китайська фармацевтична компанія Sinopharm оприлюднила проміжні результати фінального етапу дослідження вакцини від коронавірусу — вона має 79% ефективності. Цей результат задовольняє мінімальні вимоги до вакцин для схвалення китайським урядом, проте документальних підтверджень висновків досі немає у відкритому доступі, повідомляє Financial Times.

Раніше в грудні цю ж розробку схвалили Бахрейн і ОАЕ — за даними урядів цих держав, вакцина продемонструвала ефективність у 86%, проте жодних деталей так і не опублікували, а у державній Sinopharm відмовилися від коментарів.

Брак прозорості щодо даних досліджень та державних схвалень китайських вакцин призвели до питання, чи дотримується Китай міжнародних стандартів розробки. На думку деяких експертів, розбіжності у висновках про ефективність вакцини Sinopharm викликані незалежністю випробовувань у різних країнах.

Компанія розробляє дві вакцини, що мають аналогічний принцип дії — обидві базуються на інактивованому коронавірусі, що після введення в організм викликає імунну реакцію. Саме ці вакцини є головними претендентами на розповсюдження як у Китаї, так і в країнах, що розвиваються.

Понад мільйон китайців уже прищепили розробками Sinopharm в рамках програми з надзвичайного використання вакцин. Уряд планує прищепити цієї зими ще більше людей, що перебувають у зоні ризику.

Якщо остаточні результати третього етапу дослідження підтвердить ефективність, Sinopharm планує виробити мільярд доз до кінця 2021 року. На відміну від технологічно просунутих мРНК-вакцин Pfizer і Moderna, розробки Sinopharm не потребують наднизьких температур для транспортування.