Поширення вакцин від коронавірусу не скасує необхідності носити маски. Обмеження можуть знадобитися щонайменше протягом року

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Поширення вакцин від коронавірусу не скасує необхідності носити маски. Обмеження можуть знадобитися щонайменше протягом року

qimono / Pixabay

Поширення вакцин від коронавірусу не буде одномоментним і може зайняти до пів року, а ті, хто зробив щеплення, не зможуть одразу повернутися до старих звичок і нехтувати правилами безпеки, введеними з початком кризи. Час, необхідний для повного позбавлення від пандемії, залежить від подальших досліджень і темпів вакцинації населення.

Про це розповідає The Washington Post.

Вакцина не буде доступною одразу для всіх — її поширення займе від чотирьох до шести місяців.

«Людям доведеться носити маски щонайменше до весни. Ми не опинимося магічним чином в іншій ситуації у лютому чи березні. Я не бачу, як таке може статися», — переконаний професор епідеміології Калійфорнійського університету Артур Рейнгольд, який бере участь у робочій групі з оцінки безпечності вакцин.

Крім того, вчені досі не знають, скільки часу триматиметься ефект вакцин, і чи захищатимуть вони від інфекції як такої або лише запобігатимуть симптомам хвороби. Останнє означає, що прищеплені люди зможуть поширювати коронавірус, тож доведеться й далі носити маски.

На думку директора Національного інституту алергології та інфекційних хвороб США Ентоні Фаучі, такі запобіжні заходи як носіння масок будуть необхідними в будь-якому випадку.

«Суть у тому, що хоча ефективна вакцина значно зменшить відносний ризик передачі інфекції, ми все одно не повинні повністю відмовлятися від основних заходів охорони громадського здоров’я, включно з носінням масок», — запевнив він.

Інші спеціалісти зазначають, що попри збільшення захисту людства, вірус нікуди не зникне і продовжить своє існування протягом багатьох років. Поки наука вивчатиме ступінь захисту, який надають вакцини, людству доведеться продовжити всі протикоронавірусні практики.

Ймовірно, більшість обмежень доведеться зберегти до літа 2021 року, але вже в листопаді-грудні можуть початися послаблення.

Щеплення розпочнуться до кінця 2020 року, і перші дози отримають медпрацівники та представники служб порятунку. За ними підуть літні люди та люди з проблемним здоров’ям, і лише потім — молодь і здорові люди. Усім робитимуть два щеплення з інтервалом у місяць.

Але навіть якщо вакцини виявляться повністю ефективними, вони не допоможуть, якщо люди від них відмовлятимуться. Сьогодні мільйони людей по всьому світу не довіряють вакцинам і вважають їх небезпечними — зокрема до цього схильні до 40% громадян США, де наразі найжахливіша епідемічна картина.