Компанія Novavax почала третій етап випробувань вакцини від коронавірусу

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Міжнародна біотехнологічна компанія Novavax почала третю фазу випробувань своєї експериментальної вакцини від коронавірусу у США.

Про це повідомили в компанії.

«В умовах пандемії COVID-19, що вирує у всьому світі, це випробування є дуже важливим кроком у створенні глобального асортименту безпечних та ефективних вакцин для захисту всього населення у світі», — заявив президент і головний виконавчий директор Novavax Стенлі Ерк.

За даними компанії, до тестування залучать до 30 тисяч добровольців приблизно в 115 центрах у США та Мексиці. Дві третини з них отримають щеплення з інтервалом у 21 день, а іншим дадуть плацебо.

Попередні результати випробувань очікуються в першому кварталі 2021 року.

Зазначимо, на першій і другій фазах випробувань вакцина дала обнадійливі результати з ефективності та безпечності.

  • Технологія двох вакцин від коронавірусу, які розробляють американські компанії Moderna і Pfizer, може не тільки допомогти в боротьбі з пандемією, але й пришвидшити розробку засобів проти онкологічних, серцево-судинних і багатьох інфекційних захворювань.
  • Країни, що розвиваються, ставлять на вакцину від коронавірусу AstraZeneca. Вона коштуватиме в кілька разів дешевше за технологічно просунутіші розробки Pfizer і Moderna. Міністр охорони здоровʼя України заявив, що, найімовірніше, Україна отримає вакцини саме від AstraZeneca.
  • Видання Bloomberg відстежило договори про постачання девʼяти найперспективніших вакцин у всьому світі та встановило, що загалом замовили 7,95 мільярда доз, чого вистачить для щеплення половини населення світу. Водночас поширення вакцин украй нерівномірне — багаті країни бронюють набагато більше доз, ніж потрібно, натомість біднішим — зокрема й Україні — може найближчим часом не вистачити.