Китайська Sinovac ввела експериментальну вакцину від коронавірусу своїм співробітникам. У декого виявили побічні ефекти

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Китайська Sinovac ввела експериментальну вакцину від коронавірусу своїм співробітникам. У декого виявили побічні ефекти

CanSinoBIO

Більшість співробітників та членів родин китайської компанії Sinovac Biotech Ltd, що розробляє вакцину від коронавірусу, вже зробили експериментальне щеплення за програмою надзвичайних ситуацій.

Про це повідомляє Reuters.

Масштаби щеплень за програмою уряду Китаю вказують на активне використання експериментальної вакцини для захисту працівників суспільно важливих галузей, хоча випробування препарату досі тривають.

Наразі про цю програму відомо небагато. Її ухвалили для певних груп — медпрацівників, співробітників ринків, транспорту та сфери послуг.

Sinovac, чия вакцина CoronaVac перебуває на третій стадії клінічних випробувань, запропонувала ще неготовий препарат 2—3 тисячам своїх робітників та членам їх родин на добровільній основі. Про це розповів виконавчий директор компанії Їнь Вейдонь.

За словами представника Sinovac, експериментальний препарат запропонували, тому що новий спалах може прямо вплинути на виробництво вакцин. Усіх співробітників попередили про можливі наслідки щеплення, а випадків негативних побічних ефектів було небагато, сказав Їнь, який також вакцинувався.

За інформацією уряду Китаю, вакцина безпечна, проте ця інформація не стосується клінічних досліджень і не може використовуватися регуляторами, коли прийде час ухвалювати вакцину. Серед побічних реакцій, які вважаються незначними — слабкість, температура та біль.

  • Кількість випадків коронавірусу в світі сягнула 27 мільйонів. Жертвами інфекції стали понад 880 тисяч людей.
  • Близько 74% людей з 27 країн світу готові зробити щеплення від коронавірусу, щойно винайдуть вакцину. Ті, хто не хоче вакцинуватися, побоюються побічних ефектів або взагалі не вірять, що препарат допоможе. При цьому 6—30% людей у різних країнах виступають проти вакцини як такої.
  • Британський медичний журнал The Lancet опублікував результати дослідження російської вакцини від коронавірусу «Супутник V». У матеріалі зазначено, що вакцина сформувала імунну відповідь у 100% випадків — у всіх 76 учасників ранньої стадії випробувань. При цьому серйозних побічних ефектів не виявили.
  • У Канаді закликають кохатися в масках, щоб уникнути коронавірусу. Це для тих пар, які не живуть разом або належать до різних вікових груп.