Глобальне опитування: Більшість людей готові зробити щеплення від коронавірусу, щойно з’явиться вакцина

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Глобальне опитування: Більшість людей готові зробити щеплення від коронавірусу, щойно з’явиться вакцина

BSIP / Contributor

Близько 74% людей з 27 країн світу готові зробити щеплення від коронавірусу, щойно винайдуть вакцину. Ті, хто не хоче вакцинуватися, побоюються побічних ефектів або взагалі не вірять, що препарат допоможе.

Про це йдеться у глобальному дослідженні Ipsos.

37% людей готові вакцинуватися, ще стільки ж мають сумніви. 15%, найімовірніше, не робитимуть щеплення, а 12% точно від нього відмовляться.

У більшості країн кількість згодних на вакцинування переважає кількість незгодних, проте ці числа сильно відрізняються в різних регіонах.

Найбільше готових зробити щеплення у Китаї (97%), Бразилії, Австралії (по 88%) та Індії (87%).

Найменше прибічників вакцини в Росії (54%), Польщі, Угорщині (по 56%) та Франції (59%).

Ipsos

Лише 9% з усіх опитаних впевнені, що вакцина буде готова вже цього року, ще 31% сподіваються на це. Загалом 59% не думають, що препарат з’явиться до 2021 року.

56% незгодних на вакцинування побоюються побічних ефектів, ще 29% сумніваються, що вакцина допоможе. 19% вважають, що їм коронавірус не страшний — таких найбільше в Індії, Малайзії та Швеції.

Найбільше не готових до вакцинування в Угорщині (28%), Росії (24%) Франції (20%), Південній Африці (18%) та Італії (17%).

Прикметно, що недовіра до вакцин як таких не є головною причиною відмови від щеплення проти коронавірусу в жодній з країн. Кількість антивакцинаторів коливається від 6% в Аргентині до 30% у Росії.

Ще від 1% у Великій Британії до 8% у Саудівській Аравії вважають, що не матимуть часу для щеплення.

Ipsos

Опитування проводили з 24 липня по 7 серпня на онлайн-платформі Global Advisor, у ньому взяли участь майже 20 тисяч респондентів віком від 16 до 74 років.