ВООЗ просить Росію надати більше інформації про вакцину від COVID-19. Хвилюються щодо безпеки й ефективності

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
ВООЗ просить Росію надати більше інформації про вакцину від COVID-19. Хвилюються щодо безпеки й ефективності

Paul Biris / Getty Images

Європейське відділення Всесвітньої організації охорони здоровʼя почало переговори з Росією, щоб спробувати отримати більше інформації про експериментальну вакцину проти COVID-19, яку там нещодавно схвалили. Про це заявив директор Європейського регіонального бюро ВООЗ доктор Ханс Клюге, передає Associated Press.

Минулого тижня Росія стала першою країною в світі, яка зареєструвала вакцину від коронавірусу, але вона ще не пройшла розширені випробування, які зазвичай потрібні для доказу її ефективності перед ліцензуванням, що є серйозним порушенням наукового протоколу. Російські офіційні особи стверджували, що вакцина забезпечить стійкий імунітет до COVID-19, але не надали цьому доказів.

Клюге сказав, що агентство вітає всі досягнення в розробці вакцин, але кожна вакцина повинна проходити одні й ті ж клінічні випробування.

«Ми турбуємося про безпеку та ефективність не тільки щодо російської вакцини, але і щодо всіх вакцин, які перебувають в стадії розробки. ВООЗ застосовує прискорений підхід, щоб спробувати прискорити розробку вакцин проти коронавірусу, але важливо не зрізати кути в плані безпеки і ефективності», — зазначили у ВООЗ.

Вчені говорять, що випробування експериментальної вакцини на десятках тисяч людей — єдиний спосіб визначити, працює вона чи ні. У Росії ж вакцину протестували на десятках людей.

Нагадаємо, що російська вакцина ще не пройшла третій етап випробувань. На третій фазі випробування вакцини виявляють її ефективність для різних груп населення та шукають пропущені побічні ефекти. Ці дослідження можуть тривати до 4 років, і лише чверть усіх препаратів їх проходять. На останній, четвертій фазі, вакцину тестують на тисячах інфікованих людей для вивчення довгострокових ефектів.