У Китаї студентам дають неперевірені вакцини від коронавірусу. Після сотень тисяч щеплень уряд вирішив приховати цю інформацію

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Китаї студентам дають неперевірені вакцини від коронавірусу. Після сотень тисяч щеплень уряд вирішив приховати цю інформацію

Kyodo News / Contributor

Китай продовжує поширювати свої вакцини від коронавірусу до завершення клінічних випробувань — наразі один з підрозділів державного підприємства Sinopharm роздає препарат студентам, які їдуть за кордон. Такі дії пов’язують із кампанією чиновників щодо підвищення довіри населення до вітчизняних вакцин. Проте після сотень тисяч щеплень уряд почав приховувати дані про кількість вакцинованих.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Підрозділ China National Biotec Group Co., який розробляє дві вакцини, безкоштовно надає їх студентам, які планують навчатися за кордоном. Інформацію підтверджував як сайт компанії, так і студенти, які отримали препарати. Така акція стала можливою завдяки дозволу на екстрене використання вакцин, який отримало підприємство.

У керівництві компанії заявили, що безпечність вакцин «гарантована» — це підтверджують щепленням її директора Янга Сяоміна та низки чиновників з установ охорони здоров’я. Китай готується офіційно представити вакцини на початку листопада, однак західні експерти та фармацевти попереджають про небезпеку щеплень неперевіреними препаратами.

«Своїми діями Китай демонструє світу неправильний приклад. Люди вирішать, що це ефективно, і послаблять пильність», — прокоментував професор Джорджтаунського університету США Лоуренс Гостін.

Станом на початок цього тижня Sinopharm видала понад 400 тисяч доз неперевіреної вакцин, про що свідчив їхній сайт. Проте вже у вівторок сайт був недоступним, а в середу офіційне видання Китаю з охорони здоров’я Health Times заявило, що дані компанії про кількість виданих доз препарату «несправжні». Це викликало велике здивування в китайських соцмережах.

Наразі виробник вакцини не відповідає на запити. Державна установа, яка надає дозволи на вакцинацію, теж не коментує ситуацію.

The Wall Street Journal зв’язалися з кількома китайськими студентами, які мали поїхати до Великої Британії для навчання в університетах, і ті підтвердили, що заповнювали анкети на сайті Sinopharm для отримання вакцин, проте компанія не попереджала їх, що препарат не пройшов клінічні випробування і щеплення може нести ризики.

Студентів попередили про ймовірні побічні ефекти вакцин лише безпосередньо перед щепленням — зокрема зазначали, що від препарату може боліти голова та рука.

Наразі в Китаї тестують чотири вакцини на третій фазі клінічних випробувань із десятками тисяч добровольців. Проте держава вже прищепила сотні тисяч громадян поза програмою випробувань. Раніше чиновники говорили, що вакцину дають лише тим категоріям населення, які перебувають у зоні найбільшого ризику інфікування, зокрема медикам і працівникам митниці.

На переконання професора Гостіна, навіть невеликі ризики масового використання вакцини до завершення досліджень можуть спровокувати жахливі наслідки.

«Ми маємо почекати, поки наука зробить свою справу і покаже нам достовірні дані… Більшість вакцин, які виглядають перспективними, зрештою не застосовуються через недостатню безпечність і ефективність», — пояснив він.

Проте китайські експерти більш оптимістичні. Так, керівник однієї з розробок Їу Ге з Гонконгського університету запевняє, що китайські вакцини, на відміну від інноваційних західних, цілком безпечні, оскільки розробляються за старими технологіями — тобто на основі дезактивованих вірусів, які мають викликати в людей імунну реакцію.

Ге також пояснив, що китайці не побоюються ускладнень, бо вірять у здатність уряду успішно подолати пандемію.

  • У серпні президент Росії Володимир Путін оголосив про реєстрацію вакцини від коронавірусу «Супутник V», попри занепокоєння щодо її безпечності. Вакцину розробив російський Національний дослідницький центр епідеміології та мікробілогії імені М. Ф. Гамалії. За словами одного з посадовців, дозу можна купити «по блату» за 30 тис. рублів.
  • Учені з кількох країн виявили підозрілі збіги в результатах дослідження російської вакцини, опублікованих в журналі The Lancet, й у відкритому листі попросили надати оригінальні дані. Керівник дослідження відмовився їм відповідати.
  • Низка зарубіжних вчених вимагають у розробників вакцини «Супутник V» надати дані про її дослідження. Також вони просять журнал The Lancet опублікувати первинні дані про вакцину, які не були опубліковані та спровокували скандал у наукових колах — учені хочуть переконатися в достовірності даних. У Росії відмовляють.
  • Близько 74% людей з 27 країн світу готові зробити щеплення від коронавірусу, щойно винайдуть вакцину. Ті, хто не хоче вакцинуватися, побоюються побічних ефектів або взагалі не вірять, що препарат допоможе. При цьому 6—30% людей у різних країнах виступають проти вакцини як такої.
  • У Всесвітній організації охорони здоровʼя заявили, що безпечна та ефективна вакцина від коронавірусу може зʼявитися вже цього року.