Британія першою у світі схвалила вакцину від коронавірусу AstraZeneca

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Британія першою у світі схвалила вакцину від коронавірусу AstraZeneca

Getty Images / «Бабель»

Велика Британія стала першою країною у світі, що схвалила використання вакцини від коронавірусу, яку розробила компанія AstraZeneca разом з Оксфордським університетом.

Про це повідомляє Sky News.

Рішення ухвалило Агентство з регулювання лікарських засобів і продуктів для охорони здоров’я Британії.

Міністр охорони здоровʼя Метью Генкок повідомив, що випускати цю вакцину почнуть 4 січня і це допоможе прискорити вакцинацію країни, яка стартувала 8 грудня. Британців прищеплюють препаратом від BioNTech і Pfizer.

Минулого тижня в AstraZeneca заявили, що їхня вакцина від коронавірусу буде ефективною також і проти нового «британського» штаму. Наразі компанія готує дослідження, яке детально пояснить вплив мутації вірусу на пандемію.

У листопаді в AstraZeneca повідомили, що під час випробувань перевірили два варіанти введення вакцини, які показали різну ефективність. У першому випадку добровольцям спочатку ввели половину дози вакцини, а через місяць — повну. Результат таких випробувань показав ефективність вакцини у 90%. У другому випадку добровольці обидва рази отримували повну дозу. Ефективність такого методу становила 62%. Таким чином, середня ефективність вакцини становить 70%.

Як виявилося пізніше, половинчасті дози виявилися виробничою помилкою, однак AstraZeneca отримала дозвіл використовувати їх у дослідженні. Після цього компанія оголосила про повторне випробування.