Міноборони проводить розслідування щодо розкрадання коштів на похованні військових. Його почали після розголосу в ЗМІ

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Міноборони проводить розслідування щодо розкрадання коштів на похованні військових. Його почали після розголосу в ЗМІ

Міноборони України

Міністерство оборони України виявило ознаки розкрадання бюджетних коштів на похованні загиблих військових після перевірки тверджень, що озвучувалися в програмі журналістки Яніни Соколової «Соромно!» Наразі триває слідство у справі про ознаки приватного інтересу у певних посадовців.

Про це Міноборони заявило у Facebook.

З програми Яніни Соколової від 3 грудня стало відомо, що чиновники Міноборони причетні до розкрадання коштів на сотні випадків переправлень тіл загиблих військових з Донбасу протягом останніх трьох-чотирьох місяців.

За документами, наданими Соколовій джерелом у Збройних силах, перевезення тіла одного військового коштує 11,5 тис. грн, що в два-три рази більше середню вартість таких послуг. Документи свідчать, що чиновники домовлялися про ритуальні послуги з однією компанією за завищеними цінами.

Закупівлю трун і вінків також проводили за завищеними цінами — при середній вартості одного вінка 200 грн чиновники купували їх по 600. Ритуальні послуги військовим частинам надавав дехто Іван Ткачук, зареєстрований у київському гуртожитку — договори з ним уклали кілька військових частин. Загальна вартість перевезень тіл коштувала понад мільйон гривень.

«Весь цинізм цієї ситуації в тому, що на смерті військових заробляють окремі військові начальники. Грубо кажучи, хтось із них сидить на тендерах», — підсумувала Соколова.

За даними джерела, офіцера ЗСУ «Миколи», який служить з початку війни на Донбасі, документи, що підтверджують заробіток на похованні, були отримані випадково.

Офіцер зазначив, що командири військових частин укладають договори не читаючи й не цікавляться тим, хто виступає постачальником послуг, через необхідність терміново поховати загиблих.

За його словами, відповідальність за ці договори несуть чиновники цивільно-військового співробітництва, які «радять» командирам домовлятися з потрібним підприємцем.

«Така примітивна військова логіка. Мені сказали — я зробив», — пояснює мотивацію командирів «Микола». За його словами, поховання загиблих військових є «клондайком» для антикорупційних розслідувань, проте ними ніхто не займається.

Роздачею порад командирам частин займається представник Управління цивільно-військового співробітництва Генштабу ЗСУ полковник Віталій Бондар, який відмовився від коментарів.

Полковник Віталій Бондар

Yanina Sokolova / Youtube

За даними проєкту Соколової, ймовірна теща полковника Алла Марш протягом останніх кількох років виграє тендери з надання послуг військовим — зокрема, продає до установ Міноборони офісне устаткування, комп’ютери, програмне забезпечення та канцелярію. За цей час вона отримала кілька мільйонів гривень доходу.

Сам полковник Віталій Бондар за останні два роки придбав дві земельні ділянки у престижному передмісті Києва, а його дружина Оксана Бондар (до одруження — Марш), яка працює в київській прокуратурі, придбала люксове авто Range Rover.