Колегія виборщиків США затвердить результати виборів президента 14 грудня. Наразі вживають усіх заходів безпеки, щоб їхні збори не зірвали

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Колегія виборщиків США затвердить результати виборів президента 14 грудня. Наразі вживають усіх заходів безпеки, щоб їхні збори не зірвали

Giuseppe Milo / Flickr

У США 14 грудня збереться колегія виборщиків, яка завершить процедуру виборів президента остаточним голосуванням. Очікується, що пригод у цей день не буде, і підтвердиться обрання Джо Байдена, який переміг у народному голосуванні. Проте є побоювання, що виборщикам можуть завадити суто фізично.

Про це повідомляє Politico.

Голосування виборщиків у понеділок стане кульмінацією місяців підготовки до виборів кампанії Байдена, яка вжила необхідних заходів, щоб не допустити непередбачуваних подій та максимально захистити колегію, в тому числі від інфікування коронавірусом.

Кампанія демократа подбала, щоб збори виборщиків у столицях штатів та у Вашингтоні, Округ Колумбія, не перетворилися на епіцентри зараження — наразі закон зобов’язує представників колегії збиратися для голосування особисто.

Цього року зустрічі виборщиків приділяють надмірну увагу через небажання Дональда Трампа визнавати свою поразку та його заяви про те, що вибори «вкрали». Люди Байдена заздалегідь переконалися, що на посадах виборщиків перебувають найбільш лояльні члени партії, які проголосують згідно з результатами народного голосування у їхніх штатах.

Виборщикам надали усю необхідну інформацію, транспорт і аварійні плани, щоб жодні обставини не завадили їм вчасно дістатися до місця зустрічі та проголосувати. Врахували навіть можливість протестів, безпорядків або інших хитрощів з боку прибічників Трампа.

Зокрема у 2016 році виборщики Трампа опинилися в облозі — їм надсилали погрози та псували будинки з вимогою не голосувати за одіозного республіканського кандидата. За даними кампанії Байдена, подібне не повториться цього року — членам колегії навіть можуть надати військовий супровід, щоб без перешкод дістатися до місця голосування.

Проте виборщики зі штату Мічиган занепокоєні, оскільки в 2020 році вже було кілька подій, які мало не поставили під загрозу мир і безпеку. Зокрема, у квітні до столиці штату увійшли озброєні демонстранти, а у жовтні ФБР попередила спробу повалення місцевого уряду та викрадення губернаторки Гретхен Вітмер.

Дехто з виборщиків повідомляють, що вже отримують електронні листи з погрозами — частину з них відносять до активності конспірологічного культу QAnon.